Ontwerp Zonder Titel 2024 09 22t155601.326

Dít is waarom opruimen en schoonmaken voor een betere stemming zorgt

Merk je ook weleens op dat je je ineens een stuk vrolijker bent zodra je huis opgeruimd en netjes is? Híer komt dat dus door.

Een opgeruimd huis…

Je herkent het vast wel. Je zit even wat minder goed in je vel en, terwijl je je eigenlijk best wel erg stoort aan de rommel die je inmiddels hebt gecreëerd, lukt het je niet om jezelf te motiveren om er iets aan te gaan doen. Rommel zorgt er onbewust voor dat je je nog slechter gaat voelen en meer last krijgt van stress. Sommige mensen zullen zelfs merken dat ze zich minder goed kunnen concentreren als het thuis een rommeltje is. Het tegenovergestelde is ook waar: een opgeruimde omgeving zorgt ervoor dat stress afneemt en je stemming verbetert. Aangezien huishoudelijke taken vaak simpel en repetitief zijn, kunnen ze ervoor zorgen dat je je kalmer gaat voelen. Je hoeft er vaak immers vaak niet veel bij na te denken.

Lees ook: Dít is waarom je vóór je menstruatie (nog) meer gaat opruimen en schoonmaken

Controle

Als je het gevoel hebt geen controle te hebben over bepaalde dingen in je leven, kan het doen van huishoudelijke klusjes je een bepaald gevoel van controle geven. Als je dus de drang voelt om te gaan opruimen, dan kan dit een signaal van je lichaam en geest zijn. Waarschijnlijk heb je ergens de behoefte om orde te creëren. Bij sommige mensen kan een opgeruimde omgeving ook angstgevoelens verminderen en het concentratievermogen vergroten. Tot slot is het natuurlijk ook gezonder voor je om in een opgeruimde, schone omgeving te leven.

Vriendin’s favoriet

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: 7 originele keukengadgets die je eigenlijk gewoon in huis moet hebben

Foto: GettyImages
Bron: Verywellmind.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.