Canva1 2024 09 30t123031.994

Zinzi werd zwanger op haar 19e: ‘Ik zou het zo weer doen, 100%’

Tien jaar geleden werd ze moeder. En dat zette haar leven op z’n kop, want ze was nog piepjong. Maar het bracht haar vooral ook veel moois! Zinzi blikt terug.

Naam: Zinzi (30)
Moeder van: Noah (10) en Bobbi-Mae (2)
Werk: woonbegeleider zorginstelling en DJ

Zwanger

Zinzi: “Mijn verkering ging na vijf jaar uit. Omdat mijn ex nog geen huis had, woonden we nog even samen. En toen bleek toen ik zwanger van hem… Mijn zus is huisarts, bij haar lieten we een zwangerschapstest doen. Mijn ex ging even een uurtje wandelen om van het nieuws bij te komen. Pas na twee dagen drong het echt goed tot hem door. Bij de verloskundigenpraktijk bleek dat ik al negen weken zwanger was.

Ik was vanaf het begin al ontzettend blij, ondanks dat ik pas 19 was. Ik wist op m’n tiende al dat ik voor mijn 22ste moeder zou worden van een zoon en dat hij Noah zou heten. Ik manifesteerde het gewoon al, nog voor het woord bekend werd. Terwijl mijn leven op dat moment nou niet bepaald was ingericht op een kind: ik woonde op kamers in Amsterdam, studeerde maatschappelijk werk studeerde en speelde daarnaast volleybal op topniveau in Limburg.
De Surinaamse kant van mijn familie reageerde heel enthousiast. De Nederlandse kant van mijn familie zag alleen maar beren op de weg, dat was zo’n contrast. Ik had geen goed huis, geen auto en geen relatie. Ik weet nog dat ik mijn moeder belde. ‘Mam, ik ben zwanger’, zei ik. Even bleef het stil en toen zei ze: ‘Ik zit in een vergadering, ik bel je zo terug.’ En toen hing ze op. Ze was in shock, misschien ook wel omdat ze zelf op jonge leeftijd een abortus heeft gehad.

Wonen

Aanvankelijk wilde ik in Amsterdam blijven, maar ik besloot een maand voor mijn bevalling uiteindelijk toch naar mijn moeder te gaan. Ik heb ruim een half jaar bij haar gewoond. Noah werd geboren en daarna verhuisde ik naar een flat voor studerende moeders in Nijmegen. Ik heb daar echt een toptijd met Noah gehad. Iedereen zat in hetzelfde schuitje, we deden het echt samen. Er heerste een fijn communitygevoel. Regelmatig zaten we bij elkaar te pokeren en dan stonden er vijf babyfoons op tafel. Of we zorgden voor elkaars kinderen. Ik heb er zeven jaar gewoond en veel vriendinnen gemaakt. Toen ik mijn studie had afgerond, moest ik er helaas weg. Ik kreeg een relatie met mijn beste vriend en met hem kreeg ik Bobbi-Mae. De relatie hield helaas geen stand, na zeven jaar zijn we uit elkaar gegaan.”

Nieuwe liefde

“Mijn moeder is altijd mijn steun en toeverlaat geweest. En nog steeds. Ik werk onregelmatig en zij vangt dan de kinderen op. Ook mijn beste vriendin is er altijd voor me. Met de vader van Noah heb ik een goed contact. Noah is er ieder weekend. Ik heb inmiddels een fijn huis gevonden en heb een nieuwe liefde; een vrouw dit keer. Wij zouden samen ook nog wel een kindje willen. Drie kinderen is voor mij wel echt de max. Ik hoef geen busje om al mijn kinderen te moeten vervoeren!”

Leeftijdsverschil

“Ik zou het allemaal zo weer doen, 100%. Dat Noah en Bobbi-Mae acht jaar schelen, vind ik alleen maar leuk. Noah heeft acht jaar lang mijn volle aandacht gekregen, hij heeft mij nooit hoeven delen. Nu Bobbi-Mae er is, is Noah ook niet jaloers. Zij is echt zijn kleine zusje, ze zijn dol op elkaar. Pas liet hij mij uitslapen. ‘Blijf jij nog maar een half uurtje liggen, dan neem ik Bobbi-Mae mee naar beneden’, zei hij. Toen ik beneden kwam, hadden ze samen ontbijt voor mij gemaakt en zaten ze superlief een filmpje te kijken. Eens in de twee maanden plannen we quality-time voor ons samen in. Dan gaan Noah en ik samen bowlen of naar de film.

Jonge moeder

Ik geniet enorm van het moederschap. Noah vindt dat je ziet dat ik een jonge moeder ben. Ik heb aardig wat tattoos en kleed me in vergelijking tot oudere moeders best hip. Hij heeft een vriendje met een vader van 56, zo kan het ook. Ik heb hem onlangs meegenomen naar een concert van Burna Boy. Dat zullen de meeste moeders van kinderen uit zijn klas niet snel doen, denk ik. Mijn broer is ook op jonge leeftijd aan kinderen begonnen. Hij is nu 42 en al opa, hoe leuk is dat?”

Tekst: Hester Zitvast
Foto: Robert Elsing
Visagie: Wilma Scholte.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.