01102024 Vri Overgang Pexels Rdne 6539940

De overgang: dit is hoe je gewoon actief kunt blijven!

De overgang wordt door veel vrouwen gezien als de periode waarin hun lichaam volkomen lijkt te veranderen. Er zijn gelukkig ook vrouwen die hier vrij weinig van merken. Toch ervaart het overgrote deel van de vrouwen klachten. Deze variëren van mild tot ernstig. De overgang hoeft echter niet te betekenen dat je leven ook tot stilstand komt. Het is geen pauze in je leven. Je kunt gewoon dezelfde dingen blijven doen. Je kunt gewoon actief blijven en je goed voelen tijdens deze periode. In dit artikel geven we enkele tips die hierbij kunnen helpen.

Behoud een gezonde levensstijl

Hoe actiever en gezonder je de overgang begint, hoe minder klachten je waarschijnlijk ook zult ervaren. Daarom is het belangrijk om niet alleen constant in een gezonde levensstijl te investeren, maar dit ook te behouden op de lange termijn.
Denk hierbij vooral aan gezonde voeding. Probeer zo gezond en clean mogelijk te eten en vul waar nodig aan met supplementen om je lichaam te ondersteunen. Seemenopause.com begrijpt de overgang en heeft gewerkt aan verschillende producten die hierbij kunnen helpen. Zo ondersteun je je lichaam waar je kan en zullen de klachten niet alleen meevallen, maar misschien ook nog eens veel minder gaan opvallen. Zo blijf je eenvoudig actief en gezond.

Prioriteer ook beweging in de alledaagse dag. Mede door de overgang kan het lastiger worden om je gewicht constant te houden. Door meer te bewegen, blijf je gemakkelijker op gewicht. Bovendien is beweging ook essentieel voor de gezondheid van je botten en cardiovasculaire conditie. Ook kan bewegen helpen bij het verbeteren van de mentale gezondheid. Zeker als je veel stemmingswisselingen ervaart gedurende deze periode. Tijdens het bewegen maak je namelijk gelukshormonen aan, waardoor je je lekkerder in je vel voelt en je emoties beter kunt reguleren.

Genoeg drinken

Onvoldoende drinken kan de overgangsklachten verergeren. Als je te weinig drinkt, is het voor de lichaam lastig om de elasticiteit van de huid goed te houden en de lichaamstemperatuur constant te houden. Hierdoor krijg je vaker last van opvliegers en doet je lichaam veel meer moeite om de temperatuur te reguleren. Probeer in elk geval 1,5 tot 2 liter water te drinken. Vind je het lastig om voldoende te drinken? Bedenk dan dat je ook op andere manieren extra vocht tot je kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan hydraterende voedingsmiddelen zoals komkommer of drink eens kruidenthee voor wat meer variatie in het drinken.

Pas op met alcoholische drankjes. Natuurlijk mogen deze met mate best gedronken worden, maar dit zorgt er wel voor dat je lichaam sneller uitdroogt. Als je veel alcohol drinkt, kan dit er dus toe leiden dat je overgangsklachten veel erger worden. Dat is voor een keertje niet erg, maar kan op regelmatige basis wel erg vervelend zijn. Bovendien kan alcohol ook stemmingswisselingen verergeren. Pas hier dus goed mee op.

Extra tip: heb je geen idee of je voldoende drinkt en vergeet je dit vaak? Schaf dan eens een grote herbruikbare drinkfles aan. Zo weet je precies hoeveel flessen je dagelijks moet drinken om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht te komen. Zet de drinkfles constant in het zicht, zodat je dit niet kan vergeten en sneller aan je vocht komt.

Wees liever voor jezelf

Het is eigenlijk vreemd dat we van vrouwen verwachten dat ze in elke fase van hun leven even actief blijven en alle ballen in de lucht houden. Het is toch onmogelijk om constant hetzelfde te blijven als je lichaam enorm veel veranderingen doormaakt? Erken dit ook. Geef maar eens aan dat het even niet gaat. Dat je niet lekker in je vel zit en gewoon even toe bent aan wat rust. Soms moet je liever voor jezelf zijn. Als je tegen beter weten in blijft doorgaan, heeft dit alleen maar nadelige gevolgen. Probeer daarom in elk geval iedere dag meerdere momenten van ontspanning te creëren. Dit kan er op heel veel verschillende manieren uitzien. Voor de één betekent dit even ongestoord een boek lezen, muziek luisteren of mediteren, terwijl de ander op die momenten juist liever wat actiever is.

Praat erover

De overgang wordt door veel vrouwen als eenzaam ervaren. Er wordt niet snel gesproken over de bijbehorende klachten. Daardoor kan het voelen alsof je de transitie helemaal alleen moet doorstaan. Niets is echter minder waar. Er zijn genoeg mensen die dezelfde klachten ervaren. Weet je wel hoeveel vrouwen op dit moment soortgelijke klachten hebben? Eenzaam voelen is dan ook niet nodig. Sterker nog: je kunt heel eenvoudig lotgenoten vinden. Bijvoorbeeld online of gewoon in je vriendenkring. Het is vooral belangrijk dat er minder een taboe op wordt geplakt. Het is immers geen taboe. Elke vrouw gaat hier een keer doorheen in haar leven. Daarom is het juist belangrijk dat het bespreekbaar wordt gemaakt. Hoe meer erover gesproken wordt, hoe gewoner het wordt.

Dit artikel is een partnerbijdrage.
Foto: Pexels / RDNE Stock project