Geld besparen met Tikkie: zó pak je dat aan

Money talks: ‘Ik leende 12.000 euro uit, maar kreeg het niet terug’

Let’s talk about… money! Waar geef jij je geld aan uit? Heb je weleens geldzorgen? Wat zou je doen met een miljoen? Elke week een lezeres eerlijk over geld.

Even voorstellen

Myrthe (29)
Thuis: relatie met Mike (29)
Beroep: IC-verpleegkundige en orthomoleculair therapeut
Geschat maandinkomen: € 2850 netto

Spaar je?

“Sinds kort pas weer. Ik heb ooit heel veel geld uitgeleend aan een ex. Hij had nooit geld, ik betaalde álles en hij had voortdurend ‘even’ geld nodig. ‘Als je mij € 500 leent, krijg je € 750 terug’, beloofde hij dan bijvoorbeeld. Terugbetalen deed hij niet. Ik was verliefd en wilde niet zien dat er iets niet klopte. Er kwamen zelfs vrienden van hem aan mijn deur om geld op te halen dat hij van hen geleend had. Na anderhalf jaar was ik het zat. Hij wilde € 50 van mij lenen en dat zou hij de week erop op vrijdag teruggeven. Zoals hij dan vaak deed kwam hij ineens niet meer thuis en was hij niet bereikbaar. Ik heb hem tot half één ’s nachts gegeven en toen heb ik zijn familie gebeld. Zij hadden al zo hun vermoedens dat het helemaal mis was. Wij zorgen dat je alles terugkrijgt, beloofden ze. Het ging in totaal om € 12.000.”

En heb je het ook daadwerkelijk allemaal terug gehad?

“Ja, alles. Mijn relatie heb ik uiteraard verbroken. Die € 12.000 heb ik voor het grootste deel geïnvesteerd in spullen voor mijn nieuwe huis en ik heb ook een motor gekocht. Ik denk dat ik onbewust al het geld ben gaan uitgeven om maar zelf controle te hebben op wat er mee gebeurde. Wat er nou precies met die ex aan de hand was, weet ik nog steeds niet. Ik wil het ook niet weten. Wel heb ik me in de jaren daarna vaak afgevraagd wat ik in godsnaam in hem gezien heb. Liefde maakt blind. Ik kende hem al jaren en dacht dat ik hem kon vertrouwen. Niet dus.”
Wat doe je voor werk eigenlijk?
“Ik werk momenteel drie dagen in de week als IC-verpleegkundige en daarnaast geef ik personal training en voedingsbegeleiding. Ik doe ook nog een studie Orthomoleculaire Therapie. Uiteindelijk wil ik daar fulltime mee aan de slag.”

Je wil je eigen bedrijf gaan beginnen?

“Dat is wel de bedoeling ja. Ik investeer daarvoor middels mijn studie. Het bedrijf is er overigens al, maar daarmee richt ik me dus nu nog alleen op personal training. Gemiddeld verdien ik daar zo’n € 500 per maand mee.”

Ben je je vertrouwen niet helemaal kwijtgeraakt door je ex?

“Dat valt mee. Als een goede vriendin van mij echt in geldnood zit en voor bijvoorbeeld een reparatie aan haar auto even geld wil lenen, doe ik dat zo. Wat het hier echt ingewikkeld maakte, was dat ik verliefd was. Ik wist nooit precies waar hij het geld voor nodig had, hij hing altijd een vaag verhaal op.”

Tip van Myrthe: leen je iemand geld uit, maak daar dan heel goede afspraken over. Ook als het een goede vriend(in) of je partner betreft. Als de beloftes too good to be true zijn, klopt er inderdaad vaak iets niet.

tekst: Hester Zitvast
Illustratie: Getty images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.