Wat is goedkoper: vaatwasser of met de hand afwassen?

5 makkelijke lifehacks voor je vieze vaat

Vuile glazen, vlekken in je gietijzeren pan of een vieze houten snijplank: van die dingen die je graag schoon wil hebben, maar waarbij dat niet altijd lukt, want: hardnekkig. Gelukkig wél met deze handige, simpele lifehacks.

Gebruiken: schoonmaakazijn

Om: witte vlekken van je glazen te krijgen

Je kent het vast wel: je krijgt eters over de vloer, pakt die chique wijnglazen uit de kast en ziet dat er een witte waas overheen zit. Gelukkig is er een makkelijke manier om die waas weg te krijgen en schoonmaakazijn is je vriend. Doe een drupje in elk glas en wrijf schoon met een schone spons – het azijn dringt door in de vlekken en zorgt ervoor dat ze weer verdwijnen. Was je glazen vervolgens af met warm water en zeep en droog af met een microvezeldoekje. Spic en span!

Gebruiken: aluminiumfolie en baking soda
Om: je roestvrijpalen pan vlekvrij te maken
…want niets is zo irritant als een ingebrande bruine vlek in je pan die je er ogenschijnlijk nooit uitkrijgt. Hoe je dat doet? Doe twee eetlepels baking soda en een paar druppels water in de pan, maak van aluminiumfolie een balletje en schrob dit over het vuile oppervlak. De baking soda neemt de vlek op en zorgt ervoor dat het achterblijft op de folie. Herhaal zo vaak als nodig is.

Gebruiken: zout en citroen

Om: je houten snijplank schoon te maken

Een houten snijplank werkt altijd fijn in de keuken, maar hij kan ook vlekkerig worden als je bepaalde etenswaren snijdt, zoals tomaten of aardbeien. Bovendien kunnen die ‘restjes’ ook nog eens gaan ruiken. Gelukkig is er een oplossing: strooi wat zout uit over de plank, snij een citroen doormidden en schrob met de binnenkant van die citroen over het zout heen. Gouden combi: het zout scrubt de vlek weg, de citroen neutraliseert de geur. Laat het geheel vijf minuten inwerken en maak de plank daarna schoon met heet water en een stevige borstel. Wil je het helemaal groots aanpakken? Olie je snijplank dan weer in met een neutrale, voedselbestendige olie.

Gebruiken: baking soda

Om: je gietijzeren pan te poetsen

Weinig pannen zijn zo veelzijdig in gebruik als een gietijzeren pan: aardappelen, vlees, groenten, brood, je kunt er alles mee bereiden. Betekent ook dat-ie snel vies wordt. Ga dat te lijf met vier koppen gekookt water, giet ze in je pan en meng er vervolgens twee eetlepels baking soda doorheen – gebruik hiervoor een houten pollepel. De baking soda zorgt ervoor dat verbrande stukjes makkelijk worden afgebroken. Je kunt de houten pollepel vervolgens nog gebruiken om aangekoekte of aangebrande restjes van de bodem te schrapen. Gooi je pan daarna leeg, spoel ’m om en klaar ben je.

Gebruiken: zout en een aardappel

Om: je koekenpan roestvrij te krijgen

De aardappel is een alleskunner, want je kunt er friet van maken (misschien wel het belangrijkste en lekkerste!), maar hij is ook bruikbaar als stempelmaker én schoonmaker. Want deze rakker helpt je om jouw koekenpan weer helemaal roestvrij te maken. Begin met een klein laagje zout op de roestplekken, snij de aardappel doormidden en scrub in cirkels over het zout hee. De zuurgraad zorgt ervoor dat de roest als sneeuw voor de zon verdwijnt. Ideaal!

Tekst: Mirthe Diemel
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.