Ontwerp Zonder Titel 2024 10 06t093530.562

Aan deze 3 signalen herken je gaslighting in je relatie

Je hebt vast al weleens gehoord van de term gaslighting. Wij vertellen je welke signalen hierop wijzen.

1. Waarheid verdraaien

Gaslighting staat voor psychologische manipulatie. Eén duidelijk signaal is het verdraaien van jouw werkelijkheid. Je partner maakt bijvoorbeeld een gemene opmerking en beweert een dag later dat hij/zij dit niet heeft gezegd. Hierdoor ga jij aan jezelf twijfelen. Als dit vaker gebeurt, is het goed om hier extra alert op te zijn.

2. Zelf-waarde aantasten

Als je partner vaak benoemt dat je overdreven reageert of te veel nadenkt over een bepaalde situatie, kan het zeker zijn dat je te maken hebt met gasligting. Het kan ook zijn dat je partner opmerkingen maakt over je uiterlijk, werkprestaties of intelligentie. Ook opmerkingen als ‘je bent te gevoelig’ en ‘niemand zou met jou kunnen dealen in een relatie’ kunnen wijzen op gaslighting.

Lees ook: 8 tips om een sterke relatie te behouden tijdens familieconflicten

3. Zich mengen in vriendschappen

Je partner kan zich bemoeien met jouw vriendschappen of relaties met familieleden. Hij of zij zegt bijvoorbeeld dat een vriendin of een familielid iets negatiefs over jou heeft gezegd, waardoor jouw vertrouwen in deze persoon afneemt. Het kan dat je hierdoor afstand neemt van vrienden en/of familie en dit is dus precies wat een gaslighter wil.

Vriendin’s favoriet

Narcisme is een bekende en regelmatig voorkomende persoonlijkheidsstoornis. Als partner van een narcist heb je in eerste instantie geen idee dat je met een narcist te maken hebt. Narcisten zijn uitermate charmant en weten hun zwarte kanten goed te verbergen. In Narcisme in relaties krijg je antwoorden op vragen als Waar kun je een narcist aan herkennen? Welke gevolgen heeft dit gedrag voor de relatie? En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Déze sterrenbeelden hebben in een relatie weinig ruzie

Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.