Maaike, Sandra , Eline en Myrthe zijn kampioen puzzelen
8 oktober 2024
Een legpuzzel van duizend stukjes maken vriendinnen Maaike, Sandra , Eline en Myrthe in nog geen 54 minuten. Onder de naam Puzzelpoezen zijn ze al drie keer Nederlands Kampioen geworden.
1 uur en bijna 46 minuten. Zo lang deden ze op 1 juli 2017, tijdens hun eerste oefensessie voor het NK van 2018, nog over een legpuzzel van duizend stukjes. De vriendinnen – ze kennen elkaar via een dansschool in Haarlem – herinneren het zich nog goed. “Het was een tijd die we tegenwoordig in ons eentje maken.”
Het begon allemaal met Maaike (32) jaar en Sandra (34). Maaike: “Sandra was een keer bij mij op bezoek. Ik had een puzzel van tweehonderd stukjes en we vonden het leuk om die te maken. Eenmaal klaar dachten we: dit kunnen we sneller, laten we die puzzel nog een paar keer doen en de tijd bijhouden. Vervolgens gingen we vaker samen puzzelen.” Sandra: “Bij toeval kwamen we erachter dat er een Nederlands Kampioenschap Legpuzzelen bestond, maar alleen voor teams van vier personen. Als team hoefden we maar aan één voorronde deel te nemen. Eindigden we bij de paar besten, dan waren we al direct door naar de finale. Tijdens een etentje met Eline en Myrthe hebben we gevraagd of zij zin hadden met dat NK mee te doen.” Eline: “Tegen mij zeiden ze: ‘Je puzzelt toch ook met de kleuters?!’” Myrthe: “En omdat Eline meteen reageerde met ‘ja, leuk’, kon ik natuurlijk geen nee meer zeggen.”
Vijf keer een NK
Tijdens de maandelijkse oefensessies die volgden – en met de wetenschap dat het op het NK draaide om puzzels van duizend stukjes – verbeterden de vriendinnen zichzelf in een rap tempo. Ze maakten puzzels uit de voorrondes van het NK van 2017, zodat ze tijden hadden waaraan ze zich konden meten. Ook bedachten ze een teamnaam. Eline: “We wilden een naam die leuk klonk. De Puzzelpanters, de Puzzelpanda’s… Toen kwam Myrthe met De Puzzelpoezen, alsof we meededen aan een pubquiz.”
De voorronde van het NK van 2018 haalden De Puzzelpoezen redelijk makkelijk, tien minuten achter degenen die eerste werden. Dóór naar het NK zelf. Maaike: “Ik had gedroomd dat we begonnen met puzzelen en de halve puzzel al in elkaar zat. Daar hebben we vooraf de hele tijd grapjes over gemaakt. Ondertussen was ik lekker zenuwachtig.” Sandra: “We wisten ook niet goed wat we konden verwachten. De voorronde was al spannend, maar nog een soort van kleinschalig. Maar die finale was toch echt een finale, met 28 teams.” Myrthe: “Uiteindelijk werden we tweede, met een tijd van 1 uur en 18 minuten. Dat hadden we niet verwacht, dus we waren enorm verrast, blij en trots.”
Na dat eerste NK hadden ze de smaak van het puzzelen te pakken. In 2019 deden ze opnieuw aan het NK mee – en eindigden weer op de tweede plek. Maar na twee coronajaren waarin er geen NK’s waren, behaalden ze in 2022, 2023 én 2024 uiteindelijk de eerste plek. De eindtijd in 2024: 53 minuten en 18 seconden. Myrthe: “We wisten dat de concurrentie groot zou zijn. Daarnaast speelden er wat persoonlijke omstandigheden waardoor wij mentaal niet op ons best waren. We dachten dat er dit jaar iemand anders met de eerste prijs vandoor zou gaan. Toen we toch wonnen, was de ontlading dus enorm. We waren zo trots dat we het weer met z’n vieren voor elkaar hadden gekregen.”
Het gaat niet om winnen
Naast de NK’s spelen De Puzzelpoezen een enkele keer ook een regionale wedstrijd. Eline: “Dat vinden we leuk, omdat er niet zoveel wedstrijden zijn. Het gaat ons niet om het winnen, maar om het meedoen. Maar het is wel ingewikkeld. Het voelt alsof we als profs deelnemen aan een amateurwedstrijd – dat is niet onaardig bedoeld. En we willen het ook niet verpesten voor anderen, dus vaak zoeken we van tevoren contact met de organisatie hoe die erin staat.”
Een Europees Kampioenschap Legpuzzelen is er gek genoeg niet. “In ieder geval niet dat wij weten, en wij zijn toch heel erg van de research.” Wel is er een Wereldkampioenschap. Daar nam het viertal vorig jaar aan deel en nu zijn ze hard aan het oefenen voor de komende editie: in de week van 17 tot en met 22 september in het Spaanse Valladolid. Sandra: “Net als voor het NK kan iedereen zich voor het WK inschrijven. Tenminste, het verschilt per land, maar Nederlandse deelnemers hoeven zich in ieder geval niet te kwalificeren of meegedaan te hebben aan een NK.” Eline: “Aan het NK kunnen we alleen deelnemen als team, bij het WK doen we mee in drie categorieën: teams, duo’s en solo’s. Met z’n vieren zijn we afgelopen jaar als 22ste in de finale geëindigd.” Myrthe: “We moesten twee moeilijkere puzzels van duizend stukjes achter elkaar maken. Het winnende team deed daar een uur en dertig minuten over. Bizar snel. Onze eindtijd was twee uur en vijf minuten.”
Maaike en Sandra – volgens Eline en Myrthe de meest talentvolle en snelste van de vier Puzzelpoezen – deden als duo én individueel aan het WK mee. In de finale eindigden ze samen als achttiende, individueel als 113e (Maaike) en 24ste (Sandra). Lager dan gehoopt, maar de concurrentie was groot. Hoe ze het komende WK tegemoet gaan? Maaike: “Alles is meegenomen. We zijn al blij als we hoger eindigen dan vorig jaar.”
Een eigen strategie
In de loop van de jaren ontwikkelden De Puzzelpoezen een heel eigen strategie. Eline: “Maaike en ik puzzelen rechtop, terwijl Sandra en Myrthe ondersteboven puzzelen.” Sandra: “En wij beginnen allemaal met alle stukjes omdraaien, zodat die met de afbeelding naar boven op tafel liggen. Dan sorteren we meteen de kantjes. Hebben we ongeveer de helft omgedraaid, dan begint Myrthe met sorteren. Hebben we driekwart omgedraaid, dan begint Eline alvast met het leggen van de kantjes.”
Maaike: “En zijn Sandra en ik klaar met omdraaien, dan is Mythe vaak al zover dat er projectjes zijn, of in ieder geval het begin daarvan: hoopjes van stukjes die op kleur, vorm of afbeelding bij elkaar passen. Die verdeelt zij over Sandra, mij en Eline – als zij niet meer verder kan met de kantjes.”
Myrthe: “Zo hoeven zij niet na te denken over wat ze moeten doen. Meestal bepaal ik ook de volgorde. Als er een bepaalde lijn in de puzzel zit is het handig om eerst het ene en dan pas het andere projectje te doen. Maar Eline heeft de helikopterview: de doos met de afbeelding staat altijd bij haar. Zij heeft ook een redelijk fotografisch geheugen.”
Ook spelen communicatie en ruimtelijk inzicht een belangrijke rol bij het puzzelen. Sandra: “We houden elkaar op de hoogte van waar we mee bezig zijn en waar we tegenaan lopen. En als alle stukjes waarvan we denken dat die bij elkaar horen ook bij elkaar zijn gelegd, geven we de resterende stukjes aan elkaar door.” Maaike: “En het helpt ons zeker dat we alle vier ruimtelijk inzicht hebben. Hoewel dat ook aan de puzzel ligt. Bij een NK maken we alleen puzzels van Jan van Haasteren. Die puzzelen we op de tekeningen: die zijn heel herkenbaar. Bij een WK hebben we Ravensburger-puzzels. Die puzzelen we op de stukjes. Die zijn allemaal zo anders van vorm, dat je vooral daaraan ziet wat bij elkaar hoort. Daarvoor heb je ruimtelijk inzicht nodig.” Sandra: “Maar al met al is het ook oefenen. Als je kijkt naar wat voor tijden we eerst hadden en wat we nu hebben…”
Rustig worden
Eline heeft een zoontje van twee en Myrthe heeft privé een drukke agenda. Bij hen ontbreekt het simpelweg aan tijd om naast de gezamenlijke oefensessies en wedstrijden met De Puzzelpoezen nog meer te puzzelen. Bij Maaike en Sandra is het een ander verhaal. Zij oefenen één keer in de maand ook samen. En ieder voor zich ook veel thuis. Maaike: “Puzzelen is mijn hobby, ook als we naar een NK of WK toewerken. Of ik de tijd bijhoud of niet: ik word er rustig van, kan alle gedachten uitzetten. In m’n eentje maak ik gemiddeld drie puzzels per week, in totaal van zo’n tweeduizend stukjes. Richting een NK Jan van Haasterens, richting een WK Ravensburgers. Een puzzel van vijfhonderd stukjes leg ik makkelijk op een doordeweekse avond. Als ik op tijd heb gegeten en om zeven uur begin, ben ik er om acht uur mee klaar en heb ik nog de hele avond. Ik denk dat ik van ons vieren ook wel de meeste puzzels heb: 130 tot 150 stuks, die ik vaak wel meerdere keren heb gemaakt.”
Sandra: “Omdat we zoveel puzzelen, is iedereen op een gegeven moment wel door de eigen collectie heen. Daarom hebben we met z’n vieren een roulatiesysteem. Zelf puzzel ik ook met plezier, maar ik merk dat ik steeds meer gefocust ben op de grote kampioenschappen en ook wel eens denk: nu even niet. En soms leg ik twee of drie puzzels op een vrije dag, terwijl er ook weken zijn dat ik geen tijd heb en helemaal niet puzzel. Ik denk dat ik ongeveer honderd puzzels heb, ook veel grotere. Ooit heb ik een puzzel van veertigduizend stukjes gemaakt. Daar ben ik twee jaar mee bezig geweest, soms met maanden tussenpozen.”
In een spreadsheet houden Maaike en Sandra alle door hen gemaakte puzzels met hun duo- en individuele tijden én hun doelen bij. Maaike: “Op de eerste pagina hebben we een dashboardje: wat is onze snelste puzzel ooit. En: onze snelste puzzel van 2024, onze snelste Jan van Haasteren, onze snelste Ravensburger, hoeveel stukjes hebben we in totaal gelegd… Allemaal dat soort ongein. Ik kan mezelf daar uren mee vermaken. Ik kijk ook altijd op Sandra’s tijd, want we wisselen veel puzzels uit en zij is de snelste van ons tweeën.”
Sandra: “We hebben onszelf ook een doel gesteld. Maaike wil 65.000 stukjes in een jaar leggen. Ondertussen heeft ze al 50.162 stukjes gelegd met 76 puzzels. Mijn doel is honderdduizend stukjes per jaar. Ik zit nu op de 75.000 stukjes met 88 puzzels.”
De mooiste prijs
De prijzen die De Puzzelpoezen op het NK wonnen waren de puzzels die ze tijdens de finale maakten: voor ieder één. Maar hun overwinningen leverden hen nog iets verrassend anders op. Met de poezenoren op hun hoofd en in de zwartkanten jurken waarin ze al jaren op de grote kampioenschappen verschijnen, staan ze nu op drie puzzels van Jan van Haasteren. Eline: “De tekenaars van de Jan van Haasteren-puzzels zijn altijd nauw betrokken bij een NK, bij de finale zijn er altijd meerdere aanwezig. Na onze eerste overwinning zeiden wij als grapje tegen een van hun: nu kun je ons ook wel een keer tekenen.’ Dat heeft hij gedaan, op een puzzel die “Dia de los Muertos” heet.”
De tweede puzzel moesten De Puzzelpoezen tijdens de finale van het laatste NK zelf spelen: Jan van Haasteren Studio 10 years. Sandra: “Het was de jubileumpuzzel van de Jan van Haasteren-studio. Vóór aanvang van de wedstrijd werd hij op het podium onthuld en mochten we er allemaal een paar minuten naar kijken voordat we er zelf mee aan de slag moesten. We hadden eerst niets in de gaten, tot ineens het besef kwam: wij staan er ook op!”
En de derde puzzel waar De Puzzelpoezen op voorkomen? Die heeft de passende naam De Kattenshow. Maaike: “De Jan van Haasteren-puzzels zijn iconische puzzels, wij vinden het een enorme eer dat we er nu zelf op staan. Zo hebben we voor altijd een herinnering aan onze puzzelavonturen.”
Tekst: Hilli voor den Dag
Foto: Ruud Hoornstra
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.