ander veranderen

Elise ging te vlug samenwonen: ‘Ik was te veel bezigmet mezelf’

Soms zou je willen dat je de klok terug kon draaien. Dat je een andere keuze had gemaakt, waardoor alles anders was gelopen. Elise (40) ging te vlug samenwonen. 

Mijngeheim

Net als Vriendin brengt ook Mijn Geheim de allermooiste persoonlijke verhalen, die we hier graag elke week met je willen delen.

“Bijna vijftien jaar waren Erik en ik samen, toen ik erachter kwam dat hij al een hele tijd vreemdging. Levi, onze jongste, was toen twee, zijn grote zus Rhea nog net geen zeven. Ondanks alles was ik toch nog bereid om te vechten voor ons huwelijk. Voor Erik was het feit dat hij nu betrapt was echter reden om ook maar meteen een punt achter ons te zetten.

Relatie

Paul kende ik van gesprekjes op het schoolplein. Zijn jongste dochter, toen elf, zat op dezelfde basisschool als Rhea. Al een paar weken na mijn scheiding merkte ik dat hij meer toenadering zocht. Daar stond ik voor open. Sterker nog, ik snakte op dat moment naar steun en aandacht. Daarom duurde het ook niet lang voordat Paul en ik een relatie kregen. We waren zo hoteldebotel dat het ook een hartstikke goed idee leek om al na een halfjaar onze twee gezinnen samen te voegen.

Op papier ideaal

Op papier leek het ideaal. Paul en ik werkten allebei parttime en konden het zo regelen dat we ieder anderhalve dag thuis waren. Eén avondje samen op de bank met pen en papier en we hadden een prachtig schema, waarin werk, school, opvang, hobby’s en zwemles perfect op elkaar aansloten. Ik weet nog hoe opgetogen we over dat A4’tje waren. Maar die papieren werkelijkheid bleek helaas weinig raakvlakken te hebben met de dagelijkse realiteit van ons samengestelde gezin.

Psychische problemen

Paul had naast zijn elfjarige dochter nog een dochter van veertien. Die woonden allebei bij hem, omdat zijn ex, de moeder van zijn kinderen, al jaren kampte met psychische problemen. Zijn oudste dochter was heftig aan het puberen en ook de jongste was al lekker bezig met het verkennen van de grenzen, om het maar eens subtiel te zeggen. Die twee meiden hadden natuurlijk ook te dealen met de moeilijke, en soms onbegrijpelijke, situatie rondom hun moeder. Met name bij dat laatste had ik veel te weinig stilgestaan, hoe het voor Pauls meiden moest zijn. Een teken dat ik veel te veel bezig was met mezelf en mijn eigen geluk. Datzelfde gold natuurlijk voor Paul. Die had ook wel op de rem mogen gaan staan.

Drama

Ons samengestelde gezin werd een drama. Mijn Levi was inmiddels drie, maar bleef in zijn ‘twee is nee’-fase hangen. En waar hij pas rond zijn anderhalf was gaan doorslapen, werd hij nu ineens weer elke nacht meerdere keren brullend wakker. Zeker in het weekend als iedereen thuis was, liep de ene ruzie naadloos over in de andere, compleet met hysterische taferelen, waarin iedereen door elkaar heen gilde en er met deuren gesmeten werd. Rhea, introvert als ze is, trok zich steeds meer terug op haar kamertje. Paul en ik hadden totaal geen grip meer op de situatie. Het was slopend.

Afstand

Rhea en Levi gingen twee keer per maand het weekend naar hun vader en dat gaf dan een beetje lucht. Maar ik miste mijn eigen kinderen die dagen enorm. Eigenlijk miste ik ze ook als ze er wél waren, want het voelde alsof de afstand tussen ons groter en groter werd. Logisch ook, want ik had niet meer de tijd en de energie voor ze, die ik altijd had gehad. Uiteindelijk was het met name Rhea die enorm onder de situatie leed. Met haar zeven jaar en ingetogen karakter – ze was de enige die níét schreeuwde – viel ze altijd tussen wal en schip. Zo zielig.

We hebben het uiteindelijk toch bijna een jaar geprobeerd. Toen waren we op. Via een kennis kon ik ergens terecht in onderhuur en inmiddels hebben de kinderen en ik alweer een paar maanden ons eigen plekje. De rust is teruggekeerd. Tussen Paul en mij gaat het ook beter sinds we weer apart wonen. We zijn het erover eens dat het een grote fout was om onze gezinnen zo halsoverkop samen te voegen. Maar wat ik het allerergst vind, is dat onze kinderen zo onder onze fout hebben geleden.”
Uit privacy-overwegingen zijn de namen in dit verhaal gewijzigd.
Foto: Getty Images