Houten snijplank schoonmaken: zó pak je dat aan

Houten snijplank schoonmaken en onderhouden: zó pak je dat aan

Van houten snijplanken wordt vaak gedacht dat ze minder hygiënisch zijn dan kunststof varianten, maar dat klopt niet. Toch heeft een houten snijplank wel wat extra zorg en aandacht nodig. Zó maak je een houten snijplank goed schoon, zodat hij langer meegaat. 

Houten snijplank doodt bacteriën

Een houten snijplank ziet er mooi uit in de keuken én het hout doodt een deel van de bacteriën. Dat heeft te maken met de tannine in het hout. Het is wel belangrijk om de plank goed af te drogen, want als hij te vochtig wordt, ontstaan er kloven waar bacteriën zich in kunnen ophopen. Zet een houten snijplank daarom altijd op zijn zij met de houtnerf rechtop. Zo kan het vocht makkelijker naar beneden lopen. En extra tip: zet een houten snijplank in de vaatwasser. 

Houten snijplank onderhouden

Naast het afwassen na het gebruik van de plank met water en afwasmiddel, is het slim om hem eens in de twee maanden een onderhoudsbeurt te geven. Dit doe je door de snijplank in de smeren met een halve citroen of witte azijn. Hiermee verwijder je vlekken en vervelende geurtjes. Wrijf vervolgens met een theedoek wat zout over de plank en laat het twintig minuten intrekken. Daarna spoel je de plank goed af en laat je hem drogen. 

Smeer de snijplank in met olie

Dan is het tijd om de plank met minerale olie zoals amandel- of druivenpitolie in te smeren. Hiermee creëer je een natuurlijke beschermlaag. Gebruik liever geen olijfolie, want dat wordt snel kleverig en vies. Na het intrekken is het verstandig om de plank het liefst nog een tweede, derde of vierde keer in te smeren. Zo zorg je ervoor dat de houten snijplank er mooi uit blijft zien.

Bron: Radar
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.