Geld besparen met Tikkie: zó pak je dat aan

Money talks: ‘Door mijn ADHD-hoofd kan ik geen overzicht houden’

Let’s talk about… money! Waar geef jij je geld aan uit? Heb je weleens geldzorgen? Wat zou je doen met een miljoen? Elke week een lezeres eerlijk over geld.

Even voorstellen

Naam: Barbara (46)
Thuis: Single
Maandinkomen: € 1938,65 (WIA-uitkering)

Hoe doe jij het, financieel?

“Goed, sinds een jaar of zeven. Daar is wel heel wat aan vooraf gegaan. Ik heb altijd gewerkt als kinderverpleegkundige, maar een paar jaar geleden ben ik afgekeurd op psychische grond. Ik heb ADHD en depressies. Met geld omgaan heb ik vroeger nooit geleerd.

Voor de inrichting van mijn nieuwe huurwoning besloot ik geld te lenen, dat kon in die tijd zo makkelijk. Ik dichtte het ene gat met het andere en bleef steeds zo’n € 5000 achterlopen. Uiteindelijk kwam daar ook nog een schuld aan de Belastingdienst bij; ik had toeslag gekregen en moest dat weer terugbetalen. Het was boete-op-boete en op m’n dieptepunt stond ik zo’n € 10.000 in de min. Toen ben ik de schuldsanering in gegaan.”

Meteen?

“Nee, ik heb eerst nog even geprobeerd het op te lossen met mijn nichtje. Zij beheerde mijn bankpas en ik moest dan aan haar verantwoording afleggen over wat ik wilde kopen. Maar ik werd daar gemeen van. ‘Het is mijn geld’, kon ik dan heel onredelijk roepen. Zoiets los je niet op met familie. Mijn nichtje stond te dichtbij. Toevallig vroeg een vriendin pas aan mij hoe zij iemand in haar directe omgeving kon helpen van de schulden af te komen. ‘Dat kun jij niet. Je helpt door niet te helpen. Diegene moet het uitbesteden’, heb ik geadviseerd. Al snel nadat ik uit de schuldsanering kwam, ging het opnieuw mis. Door mijn ADHD-hoofd kan ik gewoon geen overzicht houden.”

En wat heb je toen gedaan?

“Ik heb vrijwillige bewindvoering aangevraagd. Een rechter legt alles vast. Het heeft mij zoveel rust gegeven. Het leek me in het begin heel zwaar, maar altijd met geldstress leven is veel zwaarder. Ik gaf mijn geld uit aan troep, aan dingen die ik niet nodig had. Nog voor ik de huur had betaald, was alles op. Ik kocht eerder eten voor mijn katten dan voor mezelf. Nu leef ik van € 80 per week en daarmee houd ik € 260 per maand over. Dat bedrag spaar ik in principe, maar ik mag er ook in overleg met mijn bewindvoerder iets van kopen wat ik heel graag wil hebben.”

Zoals?

“Een spiegelreflexcamera, bijvoorbeeld. Ik fotografeer heel graag. Op Marktplaats heb ik een fijne camera met twee lenzen kunnen scoren, voor € 400. Daar heb ik zo veel plezier van; het was me iedere stuiver waard. Zoiets moois had ik nooit kunnen kopen als ik zelf mijn financiën zou beheren. Binnenkort ga ik kijken voor een nieuwe bank. En ik heb zelfs een nieuwe keuken kunnen aanschaffen.”

Het klinkt als een enorme opluchting, dat bewind!

“Dat is het ook. En het gaat verder dan alleen het beheren van mijn geld; mijn bewindvoerder helpt mij bijvoorbeeld ook met het aanvragen van iets als Bijzondere Bijstand. Zij vult de formulieren in. Mij lukt dat echt niet. Ik ben er heel blij mee dat ik deze stap gezet heb. Het geeft rust.”

Tip van Barbara: Wees eerlijk en durf een moeilijk besluit te nemen, zoals bewindvoering aanvragen. Luister niet naar adviezen; alleen jij weet echt hoe je financiële leven eruitziet.

Tekst: Hester Zitvast
Foto: Getty images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.