Positive Young Mixed Race Woman Using A Laptop And Smartphone At Home.cozy Home Interior With Indoor Plants.remote Work, Business,freelance,online Shopping,e Learning,urban Jungle Concept

Je nu al verdiepen in je pensioen? Ja doen!

Als ik ooit met pensioen ben, dan… Grote kans dat jij hier, net als Mariska (46), weleens over wegdroomt. Maar weet je ook wat ervoor nodig is om jouw toekomstdromen te realiseren? Lees waarom het slim is om je daar nu al in te verdiepen!

In samenwerking met Wijzer in geldzaken

Mariska (49) is getrouwd met Ronald (53). Samen hebben ze twee kinderen: de tweeling Thijs en Anne (19). Hoewel het pensioen voor Mariska nog heel ver weg is, denkt ze er toch weleens over na. Vriendin ging met haar hierover in gesprek. Daarnaast geeft pensioenconsulent Rob advies over hoe je je het beste kunt voorbereiden op je pensioen – ook al duurt het nog jaren.

Wat is jouw toekomstdroom voor als je met pensioen gaat?

“Vooral dat mijn man Ronald en ik leuke dingen kunnen blijven doen. We hopen dat we tegen die tijd ons huis zo veel mogelijk hebben afbetaald. Ronald is vier jaar ouder dan ik, we vragen ons ook af of we die jaren kunnen overbruggen en ik eerder kan stoppen met werken. We fantaseren over emigreren naar Canada: om dan ergens in the middle of nowhere zelf een huis te bouwen en zelfvoorzienend te zijn. Het liefst natuurlijk samen met de kinderen.”

Pensioenconsulent Rob: “Veel mensen hebben een droom voor hun pensioen: eerder stoppen met werken bijvoorbeeld, of misschien wel zoals Mariska verhuizen naar het buitenland. Het is goed om je in je pensioen te verdiepen, zodat je weet of je je dromen kunt laten uitkomen of dat je hier bijvoorbeeld een extra potje voor moet opbouwen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Ga er op een regenachtige zondag mee aan de slag.”

Heb je je verdiept in wat er nodig is om jouw droom te realiseren?

“Nee, eigenlijk niet. We zijn meer bezig met de vraag of de pensioengerechtigde leeftijd blijft zoals die nu is. Maar door de waan van de dag verdiepen we ons er niet echt in. Onze kinderen zijn negentien en financieel minder afhankelijk van ons: Thijs heeft een baan, Anne studeert volgend jaar af. Daardoor hebben we meer financiële ruimte. Die besteden we aan het verduurzamen van ons huis. We hebben inmiddels zonnepanelen en het huis is beter geïsoleerd. We zouden nu nog graag een accu willen om onze zonne-energie te kunnen opslaan. Ronald en ik leven vooral in het nu.”

Pensioenconsulent Rob: “Toch is het slim om op mijnpensioenoverzicht.nl te kijken. Daar kun je terugvinden hoeveel pensioen jij en je partner straks krijgen. Goed om te beseffen: veel vrouwen hebben een wat lager werknemerspensioen opgebouwd dan hun partner, vaak omdat ze minder uren hebben gewerkt of een lager inkomen hebben. Als je meer wilt weten over je pensioen, kun je ook kijken op de site van het pensioenfonds waar je nu pensioen opbouwt. De meeste fondsen hebben op hun site een pensioenplanner. Daarmee kun je berekeningen maken voor jouw situatie, bijvoorbeeld als je eerder met pensioen wilt. Ook handig: sommige pensioenfondsen hebben een pensioenconsulent die je voor advies kunt bellen.”

Veranderingen in je werk- of privésituatie kunnen invloed hebben op je pensioen. Weet je welke veranderingen dat zijn?

“Ja, een scheiding, arbeidsongeschiktheid en overlijden van je partner bijvoorbeeld. Maar ook een verandering van baan. Ik ben een aantal keer van baan veranderd. Zo werkte ik al zestien jaar bij een bank toen ik tijdens een reorganisatie werd ontslagen. Ik heb toen een opleiding voor uitvaartverzorger gevolgd en ben een aantal jaar als zzp’er gaan werken in de uitvaartbranche. Nu werk ik weer in vaste dienst.”

Pensioenconsulent Rob: “Inderdaad, die gebeurtenissen hebben gevolgen voor je pensioen. Samenwonen is zo’n gebeurtenis: als je gaat samenwonen (en je hebt een samenlevingscontract), is het slim om dat door te geven aan je pensioenfonds. Vanaf dat moment bouw je voor je partner nabestaandenpensioen op. Mochten Mariska en haar man echt in het buitenland gaan wonen, dan moet ze dat ook doorgeven. Handige tips staan bijvoorbeeld ook op: pensioen3daagse.nl/veranderingen.”

“Bij dit soort veranderingen is het belangrijk om je pensioen te bekijken. Ga je in een andere sector werken, dan ga je vaak pensioen opbouwen bij een ander pensioenfonds. Dat kan gevolgen hebben. Als freelancer bouw je geen werknemerspensioen op. Dat betekent dat je later minder pensioen ontvangt. Er zijn manieren om dit aan te vullen. Misschien kun je bij een ex-werkgever vrijwillig je pensioenregeling voortzetten. Of je kunt zelf sparen of beleggen voor je pensioen.”

Heb je zelf actie ondernomen toen je freelancer werd?

“Nee, ik vond het op dat moment te duur om zelf voor een aanvulling op mijn pensioen te zorgen. Ik ben me ervan bewust dat ik nu wel een gat in mijn pensioen heb. Hoe groot dat gat is en hoeveel geld we straks nodig hebben om van te leven, weet ik niet precies. Dat vind ik een lastig onderwerp, en ook weinig tastbaar.”

Pensioenconsulent Rob: “Veel mensen vinden dat inderdaad lastig. Het helpt om op een rijtje te zetten wat nu de belangrijkste uitgavenposten zijn, en wat je straks ongeveer aan inkomsten nodig zult hebben. Mariska en haar man hebben hun huis verduurzaamd. Dat scheelt in de energierekening. Ook zijn hun kinderen straks de deur uit en als ze later hun huis hebben afbetaald, gaan hun uitgaven ook omlaag. Dit zijn allemaal zaken waardoor hun uitgavenpatroon lager is. Wil je weten wat jij kunt doen voor je pensioen? Op pensioen3daagse.nl/check-het-nu vul je de pensioen-tool in. Binnen een paar minuten ontvang je tips die voor jouw persoonlijke situatie van belang zijn en weet je over welke toekomst je kunt dromen.”

Meer inzicht in je pensioen?

Op 12, 13 en 14 november vindt de Pensioen3daagse plaats. Tijdens deze landelijke campagne worden er activiteiten georganiseerd om overzicht en inzicht te krijgen in je pensioen. Ga naar pensioen3daagse.nl voor meer informatie.