Handig én het scheelt je geld: zo gaat je telefoon langer mee
18 november 2024
De levensduur van je smart-phone verlengen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens duurzaam. Daarom: 7 tips!
1. Ontlast je accu
Hoe meer energie je telefoon verbruikt, hoe sneller je batterij leeg gaat en je ‘m moet opladen. Zonde, want (te) veel opladen zorgt ervoor dat de kwaliteit van de accu sneller achteruitgaat. Je ontlast de batterij simpel door bijvoorbeeld de helderheid van je scherm te verlagen en de WiFi- en bluetoothverbinding en locatiediensten uit te schakelen als je die niet gebruikt.
Tip: in de instellingen van je telefoon kun je precies zien welke apps wat op de achtergrond gebruiken. Loop dit eens na en pas het zo nodig aan.
2. Niet te lang laden
Wist je dat het slim is om je accu tussen de twintig en tachtig procent opgeladen te houden? Dat zit zo: de meeste smartphones gebruiken lithium-ion batterijen. Deze worden minder efficiënt naarmate ze constant volledig worden opgeladen. Het is vooral schadelijk als de batterij lange tijd op honderd procent blijft.
Gebruik altijd een originele of gecertificeerde oplader. Goedkope opladers zijn vaak niet voorzien van een chip die de spanning reguleert. Hierdoor kan je batterij beschadigen.
3. Keep it clean
Houd niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van je telefoon schoon. Te veel apps en foto’s op je telefoon maken ‘m traag en ze trekken je batterij sneller leeg – vooral als de opslag boven de 75 procent vol is. Tip: sla foto’s en video’s automatisch op in de cloud. Zo kun je ze van je telefoon verwijderen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je ze kwijt bent.
4. Stop je telefoon niet in je kontzak
Van alle incidenten met waterschade is maar liefst tachtig procent van de telefoons vanuit de kontzak in de wc gevallen. Dus, les één: bewaar ‘m ergens anders.
5. Installeer updates
Dit zorgt ervoor dat je telefoon zo goed mogelijk beschermd blijft tegen virussen en hackers.
6. Schrobben maar
Ze zijn een doorn in het oog, de stofresten en kruimels in de gaatjes van je telefoon. Kom je er lastig bij? Gebruik dan bijvoorbeeld een dunne tandenstoker. Als je er een stukje plakband omheen wikkelt met de plakrand naar buiten, weet je zeker dat je al het vuil meepak.
Tip: gebruik nooit een metalen paperclip of naald.
7. Kies de juiste bescherming
Bescherm je smartphone altijd tegen val- en stootschade met een stevig hoesje. Kies je in plaats van een book case voor alleen een achterkantje? Neem dan ook een screenprotector, want een van de meestvoorkomende vormen van schade aan telefoons is barsten in het scherm.
Tekst: Malu Pesulima
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.