Checklist: is jouw huis stormproof?
3 december 2024
Het aantal schademeldingen na een storm neemt in Nederland jaarlijks toe. Met deze checklist weet je zeker dat je huis wervelwindproof is.
1. Doe de jaarlijkse dakpannencheck
Losliggende dakpannen kunnen flinke stormschade veroorzaken – niet alleen aan je woning, maar ook aan huizen en auto’s van buren. Hoe je dit voorkomt? Zet dakpannen vast met panhaken. “Die verankeren dakpannen en houden ze stevig op hun plaats”, legt dakdekker Joey Verwaard van Verwaard Dakbedekkingen uit. “Ook belangrijk: controleer dakranden en daklagen. Zorg ervoor dat de dakranden goed zijn bevestigd en geen losse onderdelen hebben, controleer of er scheuren of beschadigingen zijn en let op eventuele zwakke plekken in de dakbedekking rondom de randen.” En heb je zonnepanelen op het dak? Kijk dan ook meteen even of die goed vast zitten.
2. Snoei je bomen
Heb je bomen in je tuin? Snoei ze dan regelmatig en check altijd of je loshangende takken ziet. En verwijder vlak voor een storm overhangende takken zodat die niet op je huis of andere spullen kunnen vallen.
3. Haal losse voorwerpen uit je tuin weg (of zet ze vast)
Tuinmeubilair, bloempotten, speelgoed en andere rondslingerende voorwerpen: zorg ervoor dat je tuin zo leeg mogelijk is en zet grote voorwerpen vast.
4. Houd je dakgoot en afvoerpijpen schoon
Natte bladeren in dakgoten en afvoerpijpen zorgen voor extra gewicht, waardoor de kans groter is dat ze tijdens een storm losraken. Ook kunnen bladeren je afvoer verstoppen. Bij regen kan de boel overlopen, wat weer zorgt voor waterschade. Tip: bladvangers op je regenpijpen helpen al een stuk.
5. Controleer je schutting
Schuttingschade is volgens Centraal Beheer één van de meestvoorkomende schades bij storm. Kijk daarom altijd of je schutting nog stevig staat en verstevig ’m waar nodig.[tip]
Een schutting heeft onderhoud nodig. Check ’m sowieso elk jaar op rot en andere gebreken en beits, olie of verf je schutting als het nodig is.
6. Doe rolluiken open óf dicht
En laat ze niet deels open staan bij (extreem) harde wind, want juist dan kunnen ze stuk waaien. Tip: als je rolluiken helemaal dicht zijn, dan zijn je ruiten beter beschermd tegen rondvliegende takken.
7. Check je verzekering
Reparatie van schade na storm kan flink in de papieren lopen. En hoewel je dit goed kunt verzekeren, is het vaak nog maar de vraag of je het (complete) bedrag terugkrijgt. Check daarom altijd de polisvoorwaarden van je opstalverzekering of inboedelverzekering.
Tip: schade wordt pas vergoed door verzekeraars bij een storm met windkracht 7 of hoger. Ook hangt het af welke verzekering je hebt afgesloten.
Ruim de rommel door stormschade niet meteen op, maar maak er eerst een foto van voor de verzekering. Het kan ook zo zijn dat een schade-expert de situatie met eigen ogen wil zien.
Weetje
Consumentenbond: “Heb je last van stormschade door de buren? Bijvoorbeeld door een omvallende boom of door tuinspullen die tegen de schutting zijn gewaaid? Stormschade is vaak overmacht. Dat betekent dat jij of jouw buren niet aansprakelijk zijn voor schade aan anderen.”
Rondvliegende dakpannen, een wiebelige schutting, check het voor de storm losbarst!
Opstal
Stormschade aan je huis wordt meestal vergoed via de opstalverzekering, die dekking biedt voor schade aan de woning en alles wat daaraan vastzit. Rolluiken bijvoorbeeld, maar ook je zonwering en het dak. Voor schade aan losse onderdelen, zoals een barbecue of tuinmeubelen, moet je in sommige gevallen je inboedelverzekering inschakelen.
Tekst: Malu Pesulima
Foto: Getty Images