Kaasfonduepan schoonmaken: zo pak je dat aan

Kaasfonduepan schoonmaken: zo pak je dat aan

Veel mensen zetten tijdens de feestdagen de kaasfonduepan op tafel. Het is natuurlijk enorm gezellig om met zijn allen rond de fonduepan te zitten, maar het nadeel is dat het schoonmaken van de pan ontzettend veel werk kost. Gelukkig zijn er een aantal handige tips, waarmee dat klusje zo gepiept is. 

Kaasfondue is een typische winterse lekkernij die oorspronkelijk uit Zwitserland komt. Veel families zien het als een traditie voor de feestdagen om gezellig stokbrood te dippen in de warme kaas. 

Kaasfonduepan schoonmaken

Het schoonmaken van de fonduepan is helaas niet zo’n leuke klus. Er blijven namelijk altijd kaasresten aan de binnenkant van de pan kleven. Tijd om te schrobben, zou je zeggen, maar wist je dat je dit veel makkelijker kunt oplossen? Het enige wat je hoeft te doen is de pan laten weken in koud water. 

Koud water

Het klinkt misschien gek om de pan te laten weken in koud water. Maar wanneer je warm water gebruikt, smelt de kaas opnieuw en wordt het schoonmaken juist een grotere klus. Door het koude water stollen de kaasresten juist, waarna je ze gemakkelijk uit de pan schept. Laat de pan na gebruik een nachtje in ijskoud water staan, waarna je de volgende dag snel klaar bent met wat afwasmiddel. 

Kaasfonduepan aangebrand

Het kan natuurlijk ook zijn dat de kaasfonduepan is aangebrand. In dat geval zijn  baking soda en azijn je beste vrienden. Giet van beide producten een laagje in de pan en laat het goed intrekken. Het mengsel gaat bruisen, waarna je het na een half uur gemakkelijk met een spons uit de pan veegt. 

Tip: om aanbranden de volgende keer te voorkomen kun je de pan voor gebruik insmeren met een teentje knoflook en wat olie. 

Bron: Max Vandaag
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.