Je bent niet lui maar overprikkeld: je herkent het aan deze signalen

Je bent niet lui maar overprikkeld: je herkent het aan deze signalen

Soms wordt het je allemaal te veel en wil je niets liever dan jezelf op een rustige plek opsluiten en niks doen. Maar als je dan aan het niksen bent, voel je misschien lui. Is dat terecht? Wie weet ben je ‘gewoon’ overprikkeld.

Sensorische overbelasting

Een blaffende hond, muziek en een schreeuwend kind… soms trek je het simpelweg niet meer omdat je op te veel verschillende vlakken gestimuleerd wordt. Je lichaam krijgt via je zintuigen de hele dag door van alles te verwerken. Als dat verwerken even niet lukt en je overprikkeld raakt, wil je lichaam zich als het ware afsluiten.

Het gevoel dat je dan ervaart, wordt sensorische overbelasting genoemd. De sensorische input die binnenkomt is dan groter dan je zenuwstelsel kan verwerken. Zeker als je niet zo goed in je vel zit, raak je sneller overprikkeld.

Ben ik overprikkeld?

Een overprikkeld zenuwstelsel kan op verschillende manieren reageren. Je kunt in de vecht- of vluchtmodus schieten, of misschien bevries je. In de vecht- of vluchtmodus kun je je als volgt voelen:

  • Angstig
  • Prikkelbaar
  • Woedend
  • Overweldigd
  • Buiten adem
  • Razende gedachten

Bevries je? Dan ervaar je de volgende dingen:

  • Luiheid
  • Verdriet
  • Verdoofd
  • Afgesloten
  • Concentratieproblemen
  • Problemen met het afronden van taken
  • Problemen met het maken van beslissingen

Wat te doen?

Help, je hebt vastgesteld dat je overprikkeld bent. Wat kun je dan het beste doen? Het klinkt misschien een beetje gek, maar vertel jezelf dat je ‘veilig’ bent. Dat haalt de angel eruit, waardoor je sneller uit je vecht/vlucht- en bevriesmodus komt. Breng jezelf, als het kan, ook naar een andere omgeving. Eentje die niet je zenuwstelsel op tilt laat slaan. Daardoor voel je je rustiger en je lichaam zich veiliger. Ben je thuis overprikkeld? Loop dan even naar de badkamer of een andere ruimte om alles te laten bezinken. 

Soms helpt het ook om te vertragen. Wat betekent dat precies? Jezelf even tijd gunnen om adem te halen, in plaats van als een gek je takenlijst af te werken. Daardoor kan je zenuwstelsel de impulsen beter verwerken. En niet onbelangrijk: haal goed adem. Simpele ademhalingsoefeningen helpen stress verminderen. In door je neus, uit door je mond, dus. 

Tot slot zijn er nog twee dingen die helpen als je overprikkeld bent: beweeg. En dan niet sporten, maar rustige bewegingen. Het hoeft niet groot te zijn: het kan zo simpel zijn als je gewicht van links naar rechts verplaatsen als je ergens bent waar je niet weg kunt. Of druk eens je handen op je onderbuik of leg een verzwaarde deken over je heen. Dat geeft je lichaam en zenuwstelsel een geruststellend gevoel.

Vriendin’s favoriet

Heb je slaapproblemen of voel jij je niet uitgerust in de ochtend? Hier dé oplossing! verzwaringsdeken van Simply Cosy® zorgt voor een diepe en ontspannen slaap. Je lichaam kan optimaal tot rust komen en herstellen. Je zult uitgerust wakker worden en kunt vol energie aan je dag beginnen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Well and good
Foto: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Persoonlijke verhalen
Simply Cosy