Starbucks stopt met olijfolie in koffie: zó (on)gezond is deze combinatie

Wil je een paar kilo kwijt? Kijk uit voor déze dieetvalkuilen

Zonder dat je het doorhebt, krijg je vaak meer calorieën binnen dan je denkt. Dit zijn zeven duivelse dieetvalkuilen.

1. Koffie met melk en suiker

Je favoriete koffie, met 2 klontjes suiker en melk, tikt behoorlijk aan qua calorieën. Met een cappuccino krijg je ongeveer 90 calorieën binnen en met een latte macchiato 125 calorieën. Dit geldt ook voor ijskoffie (180 kcal) of Irish coffee (150 kcal). Een grote chocolate chip frappuccino (500 kcal) is al helemaal een caloriebom.
Het alternatief: Kies voor koffie met magere melk of (ongezoete) sojamelk. Hierin zitten ongeveer 30 calorieën. Tip: bij veel koffiezaakjes kun je koffie met sojamelk, magere melk, sojamelk of amandelmelk krijgen. Dit scheelt je toch de helft aan calorieën. O ja, en laat suiker het liefst staan of probeer hiermee te minderen.

2. Verse sapjes

Een vers sapje klinkt als een gezond tussendoortje, maar toch zitten hier wel bijna 100 calorieën in. En dat terwijl het nauwelijks een verzadigd gevoel geeft. Liever laten staan, dus.
Het alternatief: Vervang je verse sap eens voor water met een smaakje. Vul een kan met water en doe er 3 takjes verse munt en 3 schijfjes watermeloen in. Of kies voor basilicum, aardbeien (gesneden) en schijfjes citroen.

3. Fruitsmoothie

Een echt dieetduiveltje, zeker als je een fruitsmoothie met kokosmelk maakt. 100 ml kokosmelk bevat gemiddeld 230 calorieën. Tel daar de calorieën van het fruit bij op en je zit zo aan 350 tot 450 calorieën. Aangezien fruit ook behoorlijk wat fruitsuikers bevat, tikt dit best aan.
Het alternatief: Gebruik geen kokosmelk, maar water. Een smoothie met water en fruit in plaats van kokosmelk levert je gemiddeld 135 calorieën op. Kies naast fruit ook eens voor groente in je smoothie om het aantal calorieën laag te houden. Door de vezels in groene bladgroenten worden de suikers in fruit bovendien makkelijker verteerd. Het recept voor een gezondere smoothie (200 kcal): meng een handvol spinazie (25 g), 1 kiwi, 1 banaan en tot slot 120 g (ongezoete) amandelmelk.

4. Saladedressing

Met een rijk gevulde salade kan weinig misgaan, zou je denken. Tuurlijk, je stopt er allemaal gezonde ingrediënten in. Maar euhm… wat gebruik je om die dressing te maken? Vaak verdubbelt die het aantal calorieën in een salade. Een romige dressing, gemaakt van bijvoorbeeld avocado, mayonaise of volle yoghurt, is algauw goed voor 200 tot 300 calorieën.
Het alternatief: Gelukkig zijn er volop mogelijkheden voor varianten die minder calorieën bevatten. Kies bijvoorbeeld voor Griekse yoghurt met 0% vet en een light-variant van mayo, zoals halvanaise of yogonaise. Zo heb je wél de smaak, maar een stuk minder calorieën. Een magere sladressing (20 kcal) maak je van 3 eetlepels azijn, 1 theelepel mosterd, verse bieslook (in kleine stukjes), peper en eventueel een snuf zout.

5. Tapenade, guacemole en hummusdip

Tijdens de borrel lukt het je om geen chips en nootjes te eten. In plaats daarvan eet je een toastje met tapenade of doop je je rauwkost in hummus en guacamole. Goed bezig toch? Ja, het klopt dat je beter hummus en tapenade kunt eten dan chips en borrelnoten. Maar vaak leveren die toastjes met dips ook veel calorieën op. Eén eetlepel hummus, guacamole of tapenade bevat zo’n 40 tot 75 calorieën.
Het alternatief: Skip het brood, matig met de hummus of neem alleen rauwkost. Andere caloriearme snacks: olijven (5 kcal per stuk), een asperge gerold in een klein plakje achterham (12 kcal) of tzatziki (Griekse yoghurtsaus, één eetlepel bevat 32 kcal).

6. Uit eten

Jezelf overdag uithongeren omdat je ’s avonds uit eten gaat, is een slecht idee. Als je lange tijd niets eet, wordt het verlangen naar eten alleen maar sterker. Tegen de tijd dat je het restaurant binnenloopt, duik je op elk schaaltje dat op tafel wordt gezet. Ook is het lastiger gezondere eetkeuzes te maken met een knorrende maag.
Het alternatief: Zorg dat je niet met een lege maag aan tafel gaat, zodat je de verleiding van het broodje vooraf met boter, tapenade en olijfolie kunt weerstaan. Verstandige keuzes voor het diner zijn vegetarische en/of veganistische gerechten, gegrild vlees, vis en salades. Vraag of de saus apart geserveerd kan worden. Dan kun je zelf bepalen hoeveel je hiervan neemt.

7. Proeven tijdens het koken

Uit de pan snoepen als ‘excuus’ om te proeven tijdens het kokkerellen? Ongemerkt eet je hierdoor meer dan je doorhebt; deze calorieën kunnen aardig oplopen.
Het alternatief: Proef pas op het laatste moment of laat je man eens proeven. Wat ook kan helpen, is om een ijsblokje in je mond te nemen. Dan heb je toch iets om op te sabbelen en het voorkomt dat je gaat snacken.

Tekst: Esmir van Wering
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi