Snoeien als het vriest? Dit is waarom het (meestal) een slecht idee is
7 februari 2025
Snoeien in de winter – kan dat gewoon, of help je je planten er juist mee om zeep? Misschien jeuken je handen om die rommelige takken aan te pakken, maar wacht even. Snoeien als het vriest is meestal geen goed idee. Waarom? Omdat vorst snoeiwonden kan beschadigen en je planten onnodig kwetsbaar maakt.
Snoeien als het vriest: dit gebeurt er
Waarom je beter niet kunt snoeien als het vriest? Zodra je snoeit, ontstaan er kleine wonden. Normaal gesproken vloeit daar sap uit, wat helpt bij het herstel. Maar bij vrieskou bevriest dat sap, waardoor de wond verder open kan scheuren. Gevolg? Je plant wordt gevoeliger voor ziektes en uitdroging.
Loofbomen en struiken die in winterrust zijn, kunnen extra last krijgen van uitdroging als je ze nu snoeit. In plaats van een frisse, gezonde groei in het voorjaar, kunnen takken afsterven of minder uitlopen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Wanneer kun je dan wél snoeien?
Sommige planten kunnen tegen een beetje snoei in de kou. Maar let op: het moet niet streng vriezen.
- Druiven en fruitbomen: Snoeien kan in de late winter, als de ergste vorst voorbij is. Doe je het te vroeg? Dan kunnen de takken invriezen en loopt je boom schade op.
- Hagen zoals beuken en haagbeuken: Een lichte snoei kan, maar wacht liever tot het kwik boven nul blijft.
- Dode of zieke takken: Die kun je altijd weghalen. Ze vormen een risico voor de rest van de plant, en dat is in elk seizoen een slecht idee.
Wat kun je beter niet snoeien?
Niet alle planten zijn winterhard als het op snoeien aankomt. Deze kun je beter met rust laten tot het voorjaar:
- Rozen: De snoeiwonden kunnen door de vorst diep invriezen, met afstervende takken als gevolg.
- Hortensia’s en andere bloeiende heesters: Snoeien in de winter kan betekenen dat je in het voorjaar minder bloemen hebt. En dat zou zonde zijn.
- Esdoorns en berken: Deze bomen ‘bloeden’ snel als je ze in de winter snoeit. Wacht tot het sap weer rustig stroomt in het voorjaar.
Lees ook: Hortensia snoeien: met déze tips wordt het een daverend succes
Wat kun je wél doen in de winter?
Wil je toch iets nuttigs doen in de tuin zonder je planten schade te berokkenen? Probeer dit:
- Dode bladeren en takken opruimen: Dit helpt schimmels en ziekten te voorkomen.
- Mulchen rond de wortels: Een laag bladeren, mulch of compost beschermt de plant tegen kou en uitdroging.
- Planten ondersteunen: Jonge boompjes en struiken kun je beter vastzetten om ze te beschermen tegen harde winterwinden.
Kortom: snoeien als het vriest is meestal geen goed idee. Even wachten tot de vorst voorbij is, voorkomt een hoop ellende én geeft je planten een vliegende start in het voorjaar.
Tip van Vriendin
Klaar voor het tuinseizoen? Begin met deze kleine kweekkas met 2 deuren zonder bodem. Makkelijk op te zetten en te plaatsen. Ideaal voor een snelle oogst en bescherming tegen weersinvloeden. Geniet snel van je eigen tuinoase! Voor meer informatie klik hieronder.
Kleine kweekkas met 2 deuren
Lees ook: Snoeien in februari? Zo krijg je dit voorjaar een weelderige tuin
Foto: Getty Images