5x de fijnste boeken om voor te lezen volgens Anouk
4 december 2019
Boekenwurmen verzamelen! Dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling weten we allemaal wel, maar het kan soms best een uitdaging zijn om fijne en onvoorwaardelijke kinderboeken te vinden.
Boekenwurmen verzamelen! Dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling weten we allemaal wel, maar het kan soms best een uitdaging zijn om fijne en onvoorwaardelijke kinderboeken te vinden.
Sommige verhalen staan vol betutteling, stereotypen of voorbeelden van straffen en belonen. Dat moet toch anders en vooral liever kunnen, dacht ik. En zo ontstond mijn zoektocht naar de leukste, liefste en fijnste boeken om voor te lezen.
1. Mijn lieverdje
Zoals de titel misschien al doet vermoeden, is dit een heel lief voorleesboek. Het is al jaren een van de absolute lievelingsboeken van Soof. Ik kocht het voor haar toen ze net geboren was en dus is het stiekem ook een beetje mijn favoriet. Een boek over onvoorwaardelijke moederliefde, of zoals Soof het noemt “Boek mama”. ‘Want onthoud; ik hou van je als je braaf bent én als je in een deugniet verandert. Als je dapper bent én als je bang bent. Als je tegen me aankruipt én als je tegen me tiert. Zal ik je een geheimpje verklappen? Ik hou altijd van jou!’
Die onvoorwaardelijke liefde voor je kind zo gevat in een lief verhaal. Dit boek is wat mij betreft echt een cadeautje aan je kindje en jezelf!
2. De leeuw in de muis
Dit prentenboek is op rijm geschreven en leest ontzettend fijn. Dit boek heeft daarbij niet alleen fijne kleurrijke illustraties, maar ook een heel mooie boodschap, namelijk; je bent helemaal oké zoals je bent! Soof vindt dit boek al een hele tijd prachtig, met name vanwege de illustraties en vele dieren die aan bod komen. Maar hoe fijn is het als je je kindje van jongs af aan al meegeeft dat hij of zij helemaal zichzelf mag zijn door het simpelweg lezen van een boek.
Het boek gaat over een klein, onzeker muisje die niet alleen bang is voor de leeuw, hij kijkt ook enorm op tegen zijn formaat en die indrukwekkende brul waardoor hij door alle dieren lijkt te worden bewonderd. Ondanks zijn angst besluit het dappere muisje toch in de leer te gaan bij de leeuw. Hij overwint zichzelf en komt er dan achter dat die stoere, grote leeuw eigenlijk verschrikkelijk bang is voor muizen. En zo luidt de conclusie: de leeuw en de muis slaken een zucht van plezier. Zij weten nu ook, ieder mens, ieder dier heeft diep in zijn binnenste alles in huis; een angstige leeuw én een dappere muis.
3. Het rustgevende activiteitenboek
Een boek waarmee je fijne rustmomenten kunt inbouwen voor je kindje en hier nieuwe ritueeltjes in kunt ontwikkelen. Er is keuze uit liedjes, fantasiespel, yoga-oefeningen, verhaaltjes en knuffelrituelen. Op de voorkant van het boek vind je een draaischijf, waarmee je kindje kan bepalen welke activiteit hij op dat moment wil doen.
Wil Soof even ontladen? Dan doen we dierengeluiden na, maken we muziek of gaan we aan de slag met wat yoga-oefeningen. Heeft ze behoefte aan rust? Dan lezen we een verhaaltje of rustige rijmpjes. Een heel fijn boekje, dat zeker voor peuters en kleuters heel erg helpend kan zijn om even tot rust te komen in het drukke dagritme.
4. Laat maar los koala
Dit mooie prentenboek is van dezelfde schrijver en illustrator als het boek ‘De leeuw in de muis’. Het is een luchtig en lief boek op rijm en geeft je kindje de boodschap ‘durf los te laten’.
De kleine koala is een gewoontedier. Iets nieuws uitproberen doet hij niet, want dat is veel te spannend. Hij houdt liever alles zoals het was en zo spendeert hij dagen, weken en jaren in zijn oude vertrouwde boom. En dan gebeurd er op een dag iets wat de koala nooit had gedacht: zijn boom valt om. En nu hij wel móét loslaten komt hij erachter: ‘Wat hoog in zijn boom reuze eng leek te zijn, bleek eenmaal beneden juist vreselijk fijn. Want hij durfde het, kon het en vond het zelfs echt iets voor beren. Zo leuk kan het zijn om iets nieuws te proberen.’
5. Een verzameling lievelingsmensjes
Een hele tijd geleden had ik ineens een ingeving voor een decembercadeautje voor Soof; een zelfgemaakt boekje lievelingsmensjes! De meeste kinderen houden enorm van prentenboeken lezen, foto’s kijken en namen oefenen. En wat is nu leuker dan dat te doen met je eigen lievelingsmensjes in de hoofdrol? Niets toch?
En zo ontstond een heel persoonlijk prentenboekje vol met foto’s van ons gezin, oma’s, opa’s, tantes, ooms en lieve vrienden. Fijn voor thuis, maar ook om mee te geven naar de oppas of opvang. Zo heeft je kindje altijd zijn stam in de buurt!
Over Anouk
Anouk is 27 jaar, getrouwd en ‘een beetje hippie’. Tenminste, zo wordt ze vaak genoemd door de mensen om haar heen. Dat vindt ze overigens helemaal niet vervelend, want hippies zijn vrij, ruimdenkend, liefdevol en misschien ook een tikkeltje maf. Iets waar ze zichzelf ook wel in herkent. Twee jaar geleden werd ze moeder van Soof en vanaf het allereerste moment vielen alle overtuigingen rondom opvoeden van haar af. Inmiddels is ze zwanger van haar tweede kindje. De kennis vanuit haar pedagogische studies en voorgenomen opvoedstijlen schoof ze aan de kant en ze besloot te varen op haar oerinstinct. Intuïtief, liefdevol en bewust is wat haar ouderschap kenmerkt. En omdat dat soms toch een beetje anders is dan anders en ze hier veel vragen over kreeg, besloot ze haar liefde voor schrijven te combineren met de liefde voor het hippieleven. Zo ontstond www.eenbeetjehippie.com.
Lees ook: Anouk wil niet liegen over Sinterklaas: ‘Het voelt niet goed tegenover mijn kind’