Placeholder

Alles over haaruitval

Zo’n 40 % van de vrouwen krijgt op latere leeftijd te maken met kaalheid. Kun je haaruitval voorkomen?

Zo’n 40 % van de vrouwen krijgt op latere leeftijd te maken met kaalheid. Kun je haaruitval voorkomen?

Op Gezondheidsnet geeft haarspecialist drs. E. Plinck van de Polikliniek Haar- en Nagelziekten te Rotterdam antwoord op vijf veelgestelde vragen over haaruitval. Want kan shampoo helpen om haaruitval te voorkomen? En wat zorgt verhoogt de kans op haarverlies?

 

Helpen shampoo en voedingssupplementen tegen haaruitval?
Plinck: "Nee, een shampoo kan geen haaruitval voorkomen. Aan een shampoo kunnen geen actieve stoffen worden toegevoegd, die ver genoeg in de hoofdhuid kunnen doordringen om de haarwortels te stimuleren. Dit kan alleen met een alcoholachtige oplossing en met de speciaal daarvoor vervaardigde wateroplosbare Minoxidil Lotion."

"Voedingssupplementen kunnen wel helpen, maar alleen in combinatie met een ander middel tegen haaruitval, want dan wordt de werkzaamheid versterkt."

Verlies je in de herfst meer haar?
Plinck: "Haargroei en haaruitval zijn afwisselende processen. Veel mensen hebben in het voor- en najaar een ruiperiode, maar dit geldt niet voor iedereen. Iedereen heeft een eigen – persoonlijk – patroon van groei en uitval."

Heeft stress invloed op haarverlies?
Plinck: "Eigenlijk alleen onder extreme omstandigheden. En als er al een haarprobleem is, dan kan stress wel eerder een (negatieve) invloed hebben."

Is getransplanteerd haar permanent of valt dit ook weer uit?
Plinck: "Het haar wat getransplanteerd wordt, is afkomstig van het achterhoofd. Dat haar is ongevoelig voor haaruitval en valt dus niet meer uit. Helaas voor de vrouwen, geldt dit alleen bij mannen!"

Heeft de manier waarop je je haar behandelt invloed op haarverlies, zoals vaak borstelen?
Plinck: "Ja, wat je met je haar doet heeft zeker invloed. Permanenten, ontkroezen en je haar verven (in iets mindere mate) maken het haar bros, futloos en breekbaar. Het haar breekt vaak al af in de hoofdhuid, dus het ziet er uit als haaruitval."

"Ook als de borstel niet bij het haartype past (kroes, steil, dik, dun etc.) kan deze veel schade aanrichten. Plastic borstels maken het haar statisch, waardoor het eerder beschadigt. In de polikliniek zien we dat mensen veel baat hebben bij borstels met echt haar.”

Bron
Gezondheidsnet