Placeholder

Geef (zelf) je haar een kleurtje

Een nieuwe look is binnen handbereik. Maar wat voor soort haarverf kies je? Hier vind je informatie over verschillende soorten haarverf en welke het beste past bij jou.

Een nieuwe look is binnen handbereik. Maar wat voor soort haarverf kies je? Hier vind je informatie over verschillende soorten haarverf en welke het beste past bij jou.

Tijdelijke kleurspoeling

Hiermee geef je je haar een opfrisbeurt of maak je je eigen kleur wat dieper. Een tijdelijke kleurspoeling is meestal een kleurshampoo. De kleur hecht zich aan de oppervlakte van je haar. Na ongeveer acht wasbeurten heb je je eigen weer kleur terug. Komen je eerste grijze haren door? Een tijdelijke kleurspoeling is een ideale oplossing om deze te bedekken.

Semipermanente haarverf

Brengt een gekleurd laagje om je haar aan dat ongeveer twintig wasbeurten blijft zitten. Met deze semipermanente haarverf kun je je haar niet lichter maken. Daarvoor zijn stoffen als waterstofperoxide en ammoniak nodig en die zitten er geen van beide in. Voordeel van deze manier van kleuren is dat je geen uitgroei hebt, minpuntje is dat je je haar na twintig keer wassen opnieuw moet verven. Houd wel altijd minstens vier tot vijf weken tussen twee kleurbeurten in. Zo heeft je haar de tijd te herstellen. Natuurlijke haarverf valt ook onder de semipermanente haarverf. Deze bevat namelijk alleen plantaardige stoffen en die kunnen het haar niet permanent kleuren.

Tip: ben je toch niet tevreden over je nieuwe kleur? Met een anti-roosshampoo was je de semipermanente haarverf er sneller uit.

Permanente haarverf

Wil je een kleurtje dat langdurig blijft zitten? Dan kun je je haar het best kleuren met permanente haarverf. Deze verf bevat waterstofperoxide en ammoniak om je haar zowel lichter als donkerder te maken. Die stoffen zorgen ervoor dat je haarschubben open gaan staan zodat de verf in je haar kan doordringen. Gevolg hiervan is dat de kleur uit je haar groeit. Als je tevreden bent met het resultaat, dan hoef je je haar alleen maar telkens bij de wortels bij te kleuren. Ben je niet tevreden, dan zul je het moeten (laten) verven in de gewenste kleur.

Kies je kleur

Thuis aan de slag? Kies dan een kleur die één of twee tinten van je echte haarkleur verschilt. Voor een rigoureuze verandering, bijvoorbeeld van donkerbruin naar lichtblond, zul je toch echt naar de kapper moeten. Met een speciaal ontkleuringsproduct zal daar het pigment uit je haar gehaald worden, om er vervolgens een nieuwe kleur aan te geven.

Voor- & nazorg

Voordat je met de haarverf begint is het belangrijk het product eerst even te testen op een allergische reactie. Breng achter je oor een klein druppeltje van het ongemengde kleurproduct aan en wacht 48 uur. Heb je na die tijd geen last van jeuk, rode vlekken of een zwelling? Dan kun je met een gerust hart beginnen.

Smeer voordat je begint met verven wat vaseline langs je haargrens en op je oren. Zo voorkom je vlekken op je huid van verf waarmee je bent uitgeschoten.

Laat je haar aan de lucht drogen. Wanneer je je pasgeverfde haar met een föhn droogt, heb je kans dat je haarkleur wat doffer wordt.