Zoete Zooi Baksels

Van amateur tot bakkoningin: hoe dit boek jouw baksels gegarandeerd doet slagen

Heb je ooit een baksel uit de oven gehaald dat niet helemaal gelukt was? In ZOETE ZOOI verklapt Eefje haar geheimen om dát nooit meer te laten gebeuren. Met verrassende tips die zelfs de meest koppige koekjes in de perfecte vorm krijgen.

Over het boek met de lekkerste baksels

In haar eerste boek ZOETE ZOOI deelt bakkoningin Eefje haar succesrecepten, én veel tips waarmee baksels niet meer kunnen mislukken. Zo ook deze: “Ik gebruik graag baking soda in mijn recepten, maar je moet wel even weten hoe dat spul werkt. Baking soda activeer je met iets zuurs, dan werkt het op z’n best. Als er dus bijvoorbeeld kwark of karnemelk in een recept zit, kun je het zo droog toevoegen. Is dat niet het geval? Maak dan een papje met baking soda en een klein beetje neutrale azijn of wat citroensap en roer dit op het laatst door het beslag.”

ZOETE ZOOI 

ZOETE ZOOI 

Meer dan 80 bakrecepten die jou óók lukken

Baksel uit ZOETE ZOOI

Tiramisu Shortbread Bars

baksel uit zoete zooi

Dit heb je nodig

Voor de bodem

Voor de karamel

Voor de room

Voor de topping

Zo maak je het

Vet de bakrand in met wat zonnebloemolie en bekleed met bakpapier. Bekleed een snijplank met bakpapier en zet daar de bakrand op. Je kunt ook een bakvorm met bodem gebruiken, dan wordt het eindresultaat minder strak.

Maal de lange vingers in een keukenmachine fijn.

Smelt de roomboter voor de bodem in een steelpan. Roer er de fijngemalen lange vingers en het zout door. Stort de kruimels op de bodem, verdeel gelijkmatig en druk goed aan.

Maak dan de karamellaag. Meng de gecondenseerde melk, basterdsuiker, roomboter en de vanillepasta in een steelpan. Verwarm al roerend op laag tot middelhoog vuur. Blijf erbij, want het kan snel aanbranden als je niet goed blijft roeren. Een siliconen spatel is het fijnst om te gebruiken. Zorg dat je goed langs de randen en bodem van de pan roert. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur laag. Blijf constant roeren. Na een korte tijd koken komt de karamel los van de pan. Een beetje raar om het papier op het papier uit te leggen, maar als je het ziet snap je wat ik bedoel. Blijf dan nog zo’n 2 minuten door roeren en schenk de karamel vervolgens op de koekbodem. Strijk met een klein paletmes glad. Wacht niet te lang, want je karamel wordt snel dik.

Laat de karamellaag 1 uur afkoelen op het aanrecht en zet dan niog 1 uur in de koelkast.

Meng de mascarpone in een kom met de kriostalsuiker, het oploskoffiepoeder, de vanillepasta en Klop-Fix. Mix met een handmixer op een lage stand door elkaar. Schenk dan, al mixend, de slagroom erbij. Als dit een egaal en dun mengsel is voer je de snelheid flink op en mix je het geheel tot een dikke en luchtige massa.

Verdeel het slagroommengsel over de afgekoelde karamellaag. Zet tot gebruik terug in de koelkast.

Zoete zooi is onder meer te koop bij Bruna.nl.

Lees ook: Met het nieuwe kookboek van Jamie Oliver kan zelfs de meest onervaren kok mee uit de voeten

Foto: Getty Images / zoete zooi
Tekst: Ella Mae Wester / Eefje Friedhoff 

Meer dan 80 bakrecepten die jou óók lukken