Hoe kweek je je eigen avocadoplantje? Deel 2
10 juli 2017
Uit automatisme gooi je de pit van je avocado direct weg, maar je kunt hem ook bewaren en er je eigen avocadoplantje mee kweken. Redacteur Laura ging je voor en legt uit hoe het moet.
Uit automatisme gooi je de pit van je avocado direct weg, maar je kunt hem ook bewaren en er je eigen avocadoplantje mee kweken. Redacteur Laura ging je voor en legt uit hoe het moet.
Lees hieronder het stappenplan van redacteur Laura. Deel 1 gemist? Lees hier terug.
8. Nu wordt je geduld op de proef gesteld… Bij mij duurde het ongeveer twee weken voordat de pit begon te splijten. Nog een week later begon er aan de onderkant een klein worteltje uit de pit te komen. De weken erna groeide de wortel steeds verder naar beneden, terwijl de pit ook aan de bovenkant begon te splijten. In het midden van de pit kun je dan als het goed is al een klein steeltje zien groeien. De wortel werd bij mij op een gegeven moment te lang voor het glas. Ik heb het glas toen vervangen door een vaas water. De wortel heeft dan alle vrijheid om te groeien.
9. Na anderhalve maand torende het steeltje eindelijk boven mijn pit uit. Ja, dat duurt inderdaad even! En het wachten is dan nog niet voorbij, want het plantje moet 15 centimeter hoog zijn en dan pas mag je hem potten. Bij mijn plantje groeiden er op dat moment ook al wat miniblaadjes aan de bovenkant van de stengel.
10. Jeej, tijd om te potten! Hiervoor heb ik een terracottapot gebruikt. Neem er dan wel eentje met een diameter van 20-25 centimeter, want de wortel van het plantje groeit erg hard en moet de ruimte hebben om ook in de pot te kunnen groeien. Vul de pot met (normale) grond en graaf er een kuil in. Haal je plantje uit het water en ontdoe de pit van de stokjes. Pas vervolgens op met het plantje in de grond plaatsen, voordat de wortel afbreekt. Zet het plantje er voorzichtig in, druk de grond rondom de wortel en pit aan en zorg ervoor dat ook nu weer de bovenste helft van de pit boven de grond blijft. Onder de grond kan de pit namelijk gaan rotten.
11. Geef je plantje om de dag water (het liefst regenwater). De blaadjes kun je af en toe een beetje vochtig maken. Aan de bladeren van je plantje kun je een hoop aflezen: als ze bruin zijn geef je ze te weinig water en als ze gelig zijn, te veel. Dan moet je je plant niet om de dag water geven, maar tijdelijk even wat minder. Zorg er ook voor dat de grond niet modderig wordt, want dan krijgt de plant ook te veel water en kan de wortel gaan rotten.
12. Ik heb begrepen dat je je plant op een gegeven moment onder het bovenste blad kunt snoeien. Ik durf dat tot nu toe nog niet, maar het schijnt wel goed te zijn voor je plant. Dan krijgt hij meer bladeren en is de kans minder groot dat hij op een gegeven moment tot het dak van je huis reikt, haha!
13. Na ongeveer een jaar moet je je plant verplaatsen naar een grotere pot. Dat kun je zien door de plant voorzichtig uit de aarde te halen en te kijken of de wortels zich hebben verspreid naar de zijkanten en onderkant van de pot. Is dat het geval, dan is het tijd om de plant te verplaatsen naar een andere pot.
14. Vergeet vooral niet te genieten, want de groei van je plant is een superleuk proces!