Recept voor appel-cranberry-kerststol van Laura’s Bakery
14 december 2022
Denk je aan het kerstontbijt, dan denk je toch direct aan kerststol? Als je ’m zelf bakt, is dat niet alleen veel lekkerder, maar dan kun je ook nog eens variëren met de vulling. Ik liet de krenten en rozijnen in de kast en ging aan de bak met appel en cranberry’s.
Voor 1 flinke kerststol
Bereidingstijd: 3 uur (inclusief rijstijd)
Bak- en koeltijd: 2 uur
Ingrediënten:
• 375 g tarwebloem
• 10 g droge gist
• 50 g fijne kristalsuiker
• 160 g volle melk (kamertemperatuur)
• 1 ei (M)
• ½ tl koekkruiden
• 7 g zout
• 75 g ongezouten roomboter (in klontjes)
Voor de vulling:
• 150 g gedroogde cranberry’s
• 1 grote appel, geschild en zonder klokhuis in kleine blokjes
• 1½ el losgeklopt ei
• 20 g citroenrasp (uit een potje)
• 250 g amandelspijs
Extra nodig:
• zonnebloemolie voor invetten
• flinke klont boter
• amandelschaafsel
• poedersuiker
Aan de slag
1. Wel de cranberry’s 15 minuten in warm water. Giet af, laat uitlekken en dep goed droog.
2. Voor het deeg doe je alle ingrediënten, behalve de boter, in een kom. Kneed in een staande mixer in zo’n 8 minuten tot stevig deeg. 3. Voeg klontje voor klontje de boter toe, terwijl je blijft kneden, tot een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
4. Dek de kom af met een droge theedoek en laat 15 minuten staan. Kneed hierna de cranberry’s en stukjes appel erdoor.
5. Vet een kom in met zonnebloemolie en leg de deegbal hierin. Draai de bal even om zodat deze overal bedekt is met de olie. Dek af met folie of een droge theedoek en laat 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.
6. Kneed het ei en de citroenrasp door de amandelspijs en maak er een rol van. Leg opzij.
7. Vet je werkblad licht in met zonnebloemolie en stort het gerezen deeg erop. Duw de lucht er eerst uit en bol het deeg hierna weer op. Laat afgedekt zo’n 20 minuten rusten.
8. Maak een ovalen plak van het deeg van ongeveer 2 cm dik. Leg de rol amandelspijs erop en vouw de bovenkant van het deeg over de amandelspijs. Druk het ter hoogte van de amandelspijs vast. Druk ook de zijkanten voorzichtig dicht.
9. Draai het deeg om en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met folie of een schone theedoek en laat 45 minuten op kamertemperatuur rijzen.
10. Smelt de boter en smeer de stol ermee in. Bestrooi met amandelschaafsel.
11. Bak de stol in 35-40 minuten gaar en bruin: de eerste 20 minuten op 180ºC (boven- en onderwarmte), de laatste 15-20 minuten op 160ºC (boven- en onderwarmte). Leg hem direct na het bakken op een rooster, laat volledig afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
Tip: van overgebleven (oude) kerststol bak je de lekkerste wentelteefjes!
Bewaren: goed verpakt blijft een zelfgebakken kerststol enkele dagen goed. Je kunt hem ook prima invriezen (tot 3 maanden).
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.