Bakrecept: Lemon meringue-taart van Laura
21 september 2016
Echt heel Holland bakt. In Vriendin 38 lees je deze week de verhalen van vrouwen die hun brood verdienen met taarten bakken. Op Vriendin.nl delen zij deze week hun favoriete recept. Vandaag de Lemon meringue-taart van Laura.
Echt heel Holland bakt. In Vriendin 38 lees je deze week de verhalen van vrouwen die hun brood verdienen met taarten bakken. Op Vriendin.nl delen zij deze week hun favoriete recept. Vandaag de Lemon meringue-taart van Laura.
Laura’s lemon meringue taart (voor een vorm van 36×13 cm, 12 personen)
Ingrediënten voor de bodem: 80 g suiker • 160 g boter • 225 g bloem • half ei • snufje zout
Voor de vulling: sap en rasp van 3 flinke citroenen (185 ml) • 300 g suiker • 190 g boter • 3 eieren
Voor de schuimtopping: 100 g eiwit • 40 g poedersuiker • 160 g kristalsuiker
Extra nodig: spuitzak • kartelvormige spuitmond • crème brûlée brander • blindbakvulling (kan ook rijst of gedroogde bonen zijn) • suikerthermometer
Aan de slag:
Verwarm de oven voor tot 180ºC. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en mix tot een mooi deeg. Als het wat kruimelig blijft, kneed je het met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast. Rol het daarna uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de bakvorm ermee. Snijd overlappende randjes weg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Verkreukel een stuk bakpapier en leg het in de vorm. Verdeel hier de blindbakvulling over. Bak de taartbodem 20 minuten. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak de taartbodem nog eens 10 minuten. Laat de bodem daarna helemaal afkoelen. Maak intussen de lemon curd vulling. Rasp en pers de citroenen, zeef het sap om pitjes en velletjes te verwijderen. Doe het citroenrasp, de suiker en de boter in een hittebestendige kom en smelt dit au bain-marie. Voeg het citroensap toe. Kluts de eieren en voeg dit ook toe. Blijf roeren tot het mengsel is ingedikt tot yoghurtdikte. Laat in een afgedekte schaal helemaal afkoelen om verder in te dikken. (Je kunt de lemon curd ook al een dag eerder maken). Als de bodem en de lemon curd zijn afgekoeld, maak je het Italiaanse schuim: klop de eiwitten stijf, voeg het poedersuiker toe en klop nog even kort door. Breng in een pannetje 40 ml water met de kristalsuiker aan de kook. Verhit tot 121ºC, je hoeft niet te roeren. Zet de mixer met eiwit weer aan en giet de suikersiroop erbij. Blijf kloppen tot het schuim en de kom niet meer heet zijn. Verdeel de lemon curd over de taartbodem, vul een spuitzak met het schuim en spuit toeven erop. Met een brandertje geef je de toeven wat goudbruine accenten. Je kunt de taart ook kort onder de grill zetten voor dit effect.
Laura van Laura's Bakery begon 7 jaar geleden met bakken. Haar taarten werden door familie en vrienden zo goed ontvangen, dat ze besloot een blog te starten en de taartfoto's te delen. Twee jaar geleden kon Laura haar baan niet meer combineren met haar blog. Het ging zo goed! Kijkje nemen op Laura's website? Klik dan hier.