Placeholder

Cheesecake met uien en geitenkaas van Estée Strooker

In woonmaand oktober neemt Vriendin een kijkje in de keuken van BN’ers. Estée Strooker, kok bij 24Kitchen, trapt af. Dit jaar bracht ze het boek ‘Vlees noch vis’ uit. Dit kookboek staat vol met heerlijke recepten zonder vlees en vis. Wij mogen het recept voor uientaart uit het kookboek delen. Smullen!

In woonmaand oktober neemt Vriendin een kijkje in de keuken van BN’ers. Estée Strooker, kok bij 24Kitchen, trapt af. Dit jaar bracht ze het boek ‘Vlees noch vis’ uit. Dit kookboek staat vol met heerlijke recepten zonder vlees en vis. Wij mogen het recept voor uientaart uit het kookboek delen. Smullen!

Ingrediënten

– 8 tot 10 gepofte uien
– 4 el honing
– 
4 plakjes bladerdeeg
– 
4 takjes tijm
– 
3 eidooiers + 1 heel ei
– 
200 g zachte geitenkaas zonder korst
– 
3 el witte balsamicoazijn, plus extra om te besprenkelen
– 
Olijfolie extra vierge
– 
20 g pijnboompitten
– 
0,5 krop frisée

Extra nodig: bakpapier, dichte taartvorm van 26–30 cm, bakerwten, foodprocessor of blender

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de helft van de gepofte uien in vieren en meng ze in een kom met een beetje zout, versgemalen peper en 3 eetlepels honing.Vet een dichte taartvorm in met olie. Maak het bakpapier vochtig, verkreukel het en haal het daarna weer uit elkaar (zo is het makkelijker te vormen).

Leg het bakpapier in de taartvorm en druk het goed vast op de bodem en tegen de zijkanten. Leg de plakken bladerdeeg op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot één grote plak. Prik gaatjes in het deeg met een vork, zo voorkom je dat het heel erg gaat rijzen. Leg het deeg in de vorm en laat het aan de zijkanten wat overhangen. Pak nog een velbakpapier, maak het weer vochtig, verkreukel het en leg het daarna boven op het bladerdeeg. Vul de vorm met bakerwten. Bak de taartbodem circa 15 minuten in de oven. Haal hem daarna uit de oven en verwijder het bakpapier en de bakerwten. Verlaag de oventemperatuur naar 120 °C. Snijd de andere helft van de uien fijn. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Maal met een foodprocessor of blender de uien samen met de eidooiers en het ei, geitenkaas, tijm, 1 eetlepel honing en de azijn tot een lobbige mousse. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Schenk de mousse in de voorgebakken vorm. Verdeel de honinguien over de taart. Zorg ervoor dat de uienparten als schelpjes omhoog pieken en dat er een beetje hoogte in de taart zit. Bak de taart in 10–15 minuten gaar in de oven. Haal de taart uit de oven en laat hem kort afkoelen.

Serveren
Serveer de taart warm of koud. Besprenkel hem voor het serveren met een klein beetje olijfolie en balsamicoazijn. Garneer de taart met pijnboompitten en blaadjes frisée

Tip: Serveer dit gerecht als voorgerecht bij een diner of als feestelijk hapje. Maak dan kleine taartjes in plaats van één grote taart.

Je leest het interview met Estée Strooker in Vriendin 39.