Recept voor citroenkwarktaart met bodem van boterkoek
17 mei 2022
Kwarktaart is de zomerse topper onder de taarten. Deze romige citroenkwarktaart met een boterkoekbodem is misschien wel de lekkerste kwarktaart die ik ooit gemaakt heb.
Voor 16 punten
Bereidingstijd: 30 minuten
Bak- en koeltijd: 3,5 uur
Ingrediënten:
• 150 gram suiker
• 150 gram ongezouten roomboter
• 0,5 tl vanille-extract
• 1 ei
• snuf zout
• 190 gram bloem
• 10 gelatineblaadjes
• 1000 gram volle citroenkwark
• 500 ml slagroom
• 2 zakjes vanillesuiker
• 100 ml melk
• aardbeien
Aan de slag
1. Voor de bodem mix je de boter en suiker in een kom tot een romig mengsel. Voeg het vanille-extract, ei en het snufje zout toe. Voeg daarna de bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg.
2. Druk het deeg in een met bakpapier beklede springvorm (24 cm).
3. Bak de boterkoek 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte), tot deze lichtbruin is. Haal daarna uit de oven en laat volledig afkoelen.
4. Laat de gelatineblaadjes 10 minuten weken in een kom met water.
5. Doe de kwark in een kom. Klop in een tweede kom de slagroom met de vanillesuiker stijf. Doe de helft van de slagroom in een spuitzak en leg deze in de koelkast.
6. Verwarm de melk op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat al roerende oplossen in de melk. Haal van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Voeg het terwijl je mixt in een dunne straal toe aan de kwark.
7. Spatel de andere helft van de slagroom door de kwark. Stort het kwarkmengsel op de afgekoelde bodem. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
8. Gebruik de spuitzak met slagroom om de taart te versieren en serveer met verse aardbeien.
Tip: om het boterkoekdeeg glad te strijken in de springvorm kun je de bolle kant van een lepel gebruiken. Maak deze vochtig onder de kraan zodat het niet blijft plakken aan het deeg.
Bewaren: in de koelkast blijft de taart drie tot vier dagen goed.