Placeholder

Dé lekkerste stamppotjes

Hollandse pot! Niks lekkerder dan een goede stamppot met dit koude weer. Even geen inspiratie of zin in een minder standaard stamppotje? Wij zetten 5 lekkere stamppotjes voor je op een rij.

Hollandse pot! Niks lekkerder dan een goede stamppot met dit koude weer. Even geen inspiratie of zin in een minder standaard stamppotje? Wij zetten 5 lekkere stamppotjes voor je op een rij.

Raapstelenstamppot met oude kaas
Voor 4 personen. Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten: 1,5 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken • 2 el amandelschaafsel • 200 ml magere melk • 3 bosjes raapstelen, grofgehakt • 2 sjalotjes, fijngesnipperd • 150 g oude 30+-kaas, in kleine stukjes

Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Rooster in een droge koekepan het amandelschaafsel goudbruin. Verwarm de melk. Giet de aardappelen af. Stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Schep er de raapstelen, de sjalot en de kaas door. Breng op smaak met zout en peper. Schep de stamppot op 4 borden. Bestrooi met het amandelschaafsel.


Knapperige slastamppot met salami

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten: 1,5 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken • 125 g salami (vleeswaren), in reepjes • 1 kropsla • 150 ml (karne)melk • 1 geroosterde paprika (pot), in reepjes

Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Bak in een droge koekepan de salami knapperig uit. Schep de salami uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Maak de sla schoon en scheur grof. Giet de aardappelen af. Doe ze met de karnemelk terug in de pan en stamp tot een smeuïge puree. Schep de sla, de salami en de paprika door de stamppot. Breng op smaak met zout en peper en schep op 4 borden.

Sla-stamppot met tuinerwten, tonijn en ei
Voor 4 personen. Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten: 1 kg kruimige aardappelen • 300 g tuinerwten (diepvries) • 3 eieren • 150 ml hete halfvolle melk • 400 g Romeinse sla of little gem, in repen • 1 rode ui, fijngesnipperd • 2 blikjes tonijn in water (à 160 g), uitgelekt • 2 el zwarte olijven

Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Kook de tuinerwten de laatste 4 minuten mee. Kook intussen de eieren in 8-10 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water. Laat ze iets afkoelen, pel en halveer ze. Giet de aardappelen en erwten af. Stamp ze met de hete melk tot een grove puree. Schep de sla en ui erdoor en breng op smaak met peper. Verdeel de tonijn, halve eieren en olijven erover.
 


Appelstamppot met witlof, biet en kaneelgehakt

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten: 300 g mager rundergehakt 1 tl kaneel 4 el fijngehakte peterselie 2 el olijfolie 800 g kruimige aardappelen, geschild 500 g stevige appels zoals Elstar, geschild en in partjes 500 g witlof, in reepjes 500 g gekookte bietjes, in blokjes • 1 el tijmblaadjes

Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Voeg halverwege de kooktijd de appel- partjes toe en kook ze 10 minuten mee. Giet af en vang het kookvocht op. Meng intussen het gehakt, de kaneel, de helft van de peterselie met zout en peper naar smaak.

Kneed het gehakt goed door en vorm er 8 of 12 balletjes van. Verhit intussen de olijfolie in een koekepan met antiaanbaklaag en bak de balletjes in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Stamp de aardappelen en appels tot een grove puree. Voeg zo veel van het kookvocht toe dat het een smeuïge stamppot wordt. Meng eerst de witlof en tijm erdoor en breng op smaak met peper. Schep op het laatste moment de blokjes biet erdoor. Verdeel de stamppot over 4 borden, serveer met de gehaktballetjes en bestrooi met de rest van de peterselie.

Spruitjesstamp met kaas en champignons
Voor 4 personen. Bereidingstijd: 30 minuten.

Ingrediënten: 1 kg kruimige aardappelen, geschild 700 g spruitjes, schoongemaakt 1 el olijfolie 250 g (kastanje-) champignons, in vieren 1 teen knoflook, geperst 150 ml hete halfvolle melk 3 el piccalilly 100 g belegen 30+-kaas, in blokjes 12 Amsterdamse uitjes (pot)

Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Kook de spruitjes in water met zout in 7 minuten beetgaar. Giet af en bewaar het kookvocht. Verhit intus- sen de olie in een koekepan en bak de champignons goudbruin. Voeg de knoflook toe, breng op smaak

met zout en peper en houd de champignons warm. Giet de aard- appelen af en stamp ze met de hete melk tot een grove puree. Voeg eventueel een scheutje kook- vocht toe zodat het een smeuïge stamppot wordt. Voeg de spruitjes toe en stamp ze tot ze gebroken zijn, maar niet te fijn. Roer de piccalilly en de helft van de kaas erdoor en breng op smaak met peper. Verdeel de stamppot over 4 borden, verdeel de champignons en de rest van de kaasblokjes erover en serveer met de Amsterdamse uitjes.