![Placeholder](https://www.vriendin.nl/wp-content/uploads/2023/09/placeholder.webp)
Dips om zelf te maken
18 november 2016
Het weekend staat voor de deur! Tijd voor een borrel met een stokbroodje. Natuurlijk hoort er op dat stokbroodje een smeersel. Wij maakten een lijstje van smeersels en dipjes die je heel makkelijk zelf kunt maken.
Het weekend staat voor de deur! Tijd voor een borrel met een stokbroodje. Natuurlijk hoort er op dat stokbroodje een smeersel. Wij maakten een lijstje van smeersels en dipjes die je heel makkelijk zelf kunt maken.
Hummus met zongedroogde tomaat
Voor ongeveer 400 gram
Meng 400 gram kikkererwten met 2 el tahin, twee teentjes knoflook, sap van een halve citroen, ½ tl gemalen komijn, een handje zongedroogde tomaten en 2 el olijfolie in een keuken-machine tot een gladde massa. Bestrooi de hummus met wat paprikapoeder.
Guacamole
Snipper een halve ui en verwijder de schil en pit van de avocado. Doe de ui, avocado en tomaat in de keukenmachine. Breng de guacamole op smaak met zout, peper en chilivlokjes.
Artisjok-kappertjes- mayonaise
Voor 4 à 6 personen
Snijd 400 g artisjokharten in kleine stukjes. Pureer ze met een staafmixer of in een keukenmachine met 3 el kwark en 1 teentje knoflook. Roer er 6 el mayonaise en 1 el kappertjes door. Breng de dip op smaak met citroensap, zout en peper.
Bonendip met mierikswortel
Voor 4 à 6 personen
Pureer 250 gram witte bonen met een staafmixer of in de keukenmachine met 1 el (potje) mierikswortel, 50 ml olijfolie en 2 el citroensap tot een smeuïg mengsel. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de dip uit op een bord of ondiepe schaal en spreid de dip mooi uit. Druppel er nog wat olijfolie extra vièrge over en strooi er dille over.
Spaanse tomatendip
Voor 4 à 6 personen
Week het brood (3 dikke sneeën stevig witbrood) ca. 5 minuten in een kom met koud water. Knijp het brood uit. Vervolgens kruis je 500 g tomaten in (hierdoor kun je makkelijker de tomaat ontvellen). Dompel de tomaten onder in kokend water tot de velletjes loslaten. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Pureer de tomaten met een staafmixer of in een keukenmachine met het brood, 2 tenen knoflook, 1 el witte wijnazijn, 1 el tomatenpuree en 1 tl (pikant) paprikapoeder. Schenk 75 ml olie er geleidelijk bij en laat de mixer draaien tot je een dikke zachte puree hebt. Voeg zout en peper naar smaak toe. Proef of er nog wat azijn bij moet. Schep de dip in een schaal en strooi er peterselie over.