Dit is ideaal: zo bewaar je zomerfruit tot in de winter
4 augustus 2019
Er ligt nu lekker veel zomerfruit in de winkels.Misschien ben jij zo’n geluksvogel met een tuin vol verse bramen of bessen. Je kunt het fruit natuurlijk invriezen, maar ook wecken (ook wel: inmaken). We helpen je op weg.
Er ligt nu lekker veel zomerfruit in de winkels.Misschien ben jij zo’n geluksvogel met een tuin vol verse bramen of bessen. Je kunt het fruit natuurlijk invriezen, maar ook wecken (ook wel: inmaken). We helpen je op weg.
Benieuwd welk fruit je in de koelkast kunt bewaren en hoe je dit op de juiste manier doet? Lees hier meer op de website van het Voedingscentrum.
Lekker wecken
Oké, nu gaan we dus fruit inmaken. Inmaken of wecken is het conserveren van etenswaar. Normaal laten bacteriën het eten beschimmelen, maar tijdens het inmaakproces worden ze gedood. Het grote voordeel van fruit wecken is dat je het lang kunt bewaren zonder dat het zijn smaak verliest. Zo kun je dus ook in de winter genieten van zomerfruit!
Lees ook: Deze ingrediënten kun je gewoon invriezen
Stap 1: Steriliseer de potten
Hygiëne is key. Steriliseer daarom de potten en attributen voor gebruik: zet ze in een ruime pan en giet er kokend water over. Zorg ervoor dat de potjes helemaal onder water staan en laat een kwartier koken. Bewaar de inmaakring na het koken in een bakje met water. Giet het water uit de potten.
Stap 2: Vul de potten met fruit
Vul de potten zonder morsen (bijvoorbeeld met een trechter) tot 1 centimeter onder de rand met fruit, zoals aardbeien, bessen, ontpitte kersen en stukjes pruim en abrikoos. Vul aan met suikersiroop. De hoeveelheid suiker die je nodig hebt, hangt af van de fruitsoort. Voor aardbeien, frambozen en kersen heb je 300 gram suiker per liter water nodig. Bij rabarber of aalbessen zo’n 500 gram per liter water. Was je handen, druk de inmaakring op de pot en sluit de pot met 2 klemmen.
Stap 3: Wecken
Vul een weckketel met water, zet de pot erin en zorg ervoor dat hij voor driekwart onder water staat. Weck je meer potten? Wikkel ze dan in theedoeken zodat ze elkaar niet raken en daardoor barsten. Sluit de ketel en zet ’m op de gewenste temperatuur. Laat de potten na het wecken goed afkoelen en verwijder
de klemmen. Bewaar de potten op een droge, koele plaats.
Lees ook: Recept voor crumble met voorjaarsgroente rabarber
Wecktijden van zomerfruit
- Aardbeien: 25 minuten op 80ºC
- Kersen en frambozen: 30 minuten op 80ºC
- Pruimen: 30 minuten op 90ºC
- Perziken en abrikozen: 30 minuten op 85ºC
- Rabarber: 30 minuten op 95ºC
Ook lekker: Weck je cakejes