Donderdag: witlofschotel met spekjes en appel
7 januari 2016
Vanaf deze week vind je in Vriendin het weekmenu. De recepten van dit menu vind je elke dag hier op Vriendin.nl. Vandaag een Hollandse witlofschotel!
Vanaf deze week vind je in Vriendin het weekmenu. De recepten van dit menu vind je elke dag hier op Vriendin.nl. Vandaag een Hollandse witlofschotel!
Ingrediënten:
–2 el olijfolie
–125 g magere spekreepjes
– 800 g witlof, in partjes
-1 appel, in schijfjes
-1 tl gedroogde tijm
–75 g geraspte jongbelegen kaas
–1,5 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
-200 ml melk
Extra nodig: ingevette ovenschaal (inhoud 1,5 liter)
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Verhit in een koekepan de olijfolie. Bak de spekreepjes knapperig uit. Schep de witlof erdoor en bak in 8-10 minuten zacht. Voeg na 5 minuten de appel toe. Breng op smaak met de tijm en zout en peper. Schep de witlof in de ovenschaal. Strooi er de kaas over. Bak de witlofschotel in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin. Kook intussen de aardappelen in ruim water met zout in 15-20 minuten gaar. Verwarm de melk. Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Schep de aardappelpuree op 4 borden en verdeel er de witlofschotel over.
Bereidingstijd: 25 minuten
Oventijd: 25 minuten
Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Bedazzle, Nijhof, Zara Home, H&M Home.