Placeholder

Eendenborstfilet met vijgenjus

Chic op zaterdag: de pittige jus met zoete gedroogde vijgen past heel goed bij de eend.

Chic op zaterdag: de pittige jus met zoete gedroogde vijgen past heel goed bij de eend.

Hoofdgerecht, 2 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 250 g tamme eendenborstfilet
  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalotje, fijn gesnipperd
  • 2 cm verse gemberwortel, geschild en heel fijngehakt
  • 1 dl rode wijn
  • 3 gedroogde gewelde vijgen, in dunne reepjes
  • 1 tl honing

Extra nodig: aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Snijd het vel van de eendenborst tot bijna op het vlees kruislings in
  2. Bestrooi de eend met zout en peper
  3. Verhit de olie in een koekenpan en bak de eendenborstfilet op een matig vuur 6-8 minuten
  4. Keer het vlees en bak de andere kant in 2-3 minuten mooi bruin
  5. Neem het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het even rusten
  6. Schep intussen het bakvet op 2 eetlepels na uit de pan
  7. Fruit het sjalotje en de gember ca. 2 minuten in het bakvet
  8. Voeg de wijn en vijgen toe en warm het geheel 2-3 minuten op een matig vuur door, tot de jus iets dikker is
  9. Breng op smaak met honing, zout en peper
  10. Snijd de eendenborstfilet in plakjes en verdeel ze over borden
  11. Schep er de vijgenjus bij.

TIP: Lekker met gekookte gemengde boontjes en knolselderijpuree (*).

* Kook voor knolselderijpuree 150 g in blokjes gesneden kruimige aardappels en 150 g in blokjes gesneden knolselderij samen in één pan in ca. 15 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze met 15 g boter. Voeg een mespunt gemalen kaneel en zout en peper naar smaak toe.

Recept: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desiree van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.