Eendenborstfilet met vijgenjus
4 augustus 2011
Chic op zaterdag: de pittige jus met zoete gedroogde vijgen past heel goed bij de eend.
Chic op zaterdag: de pittige jus met zoete gedroogde vijgen past heel goed bij de eend.
Hoofdgerecht, 2 personen.
Boodschappenlijstje:
- 250 g tamme eendenborstfilet
- 1 el olijfolie
- 1 sjalotje, fijn gesnipperd
- 2 cm verse gemberwortel, geschild en heel fijngehakt
- 1 dl rode wijn
- 3 gedroogde gewelde vijgen, in dunne reepjes
- 1 tl honing
Extra nodig: aluminiumfolie
Aan de slag!
- Snijd het vel van de eendenborst tot bijna op het vlees kruislings in
- Bestrooi de eend met zout en peper
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de eendenborstfilet op een matig vuur 6-8 minuten
- Keer het vlees en bak de andere kant in 2-3 minuten mooi bruin
- Neem het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het even rusten
- Schep intussen het bakvet op 2 eetlepels na uit de pan
- Fruit het sjalotje en de gember ca. 2 minuten in het bakvet
- Voeg de wijn en vijgen toe en warm het geheel 2-3 minuten op een matig vuur door, tot de jus iets dikker is
- Breng op smaak met honing, zout en peper
- Snijd de eendenborstfilet in plakjes en verdeel ze over borden
- Schep er de vijgenjus bij.
TIP: Lekker met gekookte gemengde boontjes en knolselderijpuree (*).
* Kook voor knolselderijpuree 150 g in blokjes gesneden kruimige aardappels en 150 g in blokjes gesneden knolselderij samen in één pan in ca. 15 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze met 15 g boter. Voeg een mespunt gemalen kaneel en zout en peper naar smaak toe.
Recept: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desiree van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.