Feit of fabel: welke voedingsmiddelen kun je beter niet opnieuw opwarmen?
30 oktober 2023
Vooral als je doordeweeks weinig tijd hebt om uitgebreid te koken, is het handig om kliekjes van eerdere maaltijden te bewaren in de koelkast of vriezer, zodat je op een ander moment gemakkelijk een maaltijd op tafel zet. Maar kan dit eigenlijk wel met alle voedingsmiddelen?
We zetten de feiten en fabels over het opnieuw opwarmen van voedingsmiddelen op een rij.
Eieren
Feit: al gaat het alleen al over de verandering van de smaak en de textuur. Het opwarmen van eieren is geen aanrader, doordat het een rubberachtige textuur en een vreemde geur krijgt als je ze een tweede keer opwarmt. Een ei een tweede keer opwarmen is dus niet aan te raden.
Aardappelen
Je kunt aardappelen wel opnieuw opwarmen, maar dan is het wel belangrijk dat je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast legt. Als je dat niet doet, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme stimuleren. Eet je deze bacterie, dan kun je een voedselvergiftiging krijgen. Aardappelen een tweede keer opwarmen is dus veilig, zolang je de restjes niet langer dan twee dagen gekoeld bewaart en het goed verhit als je het opnieuw opwarmt.
Spinazie
Veel mensen denken dat je bladgroenten zoals spinazie niet een tweede keer kan opwarmen, maar volgens het Voedingscentrum is dit veilig. Let wel op dat je spinazie na de eerste keer opwarmen snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart. Doe dit op een temperatuur van 4 graden. Bacteriën die nitriet maken, krijgen zo minder kans om te groeien. Bewaar de spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast.
Lees ook: TikTokker deelt beste manier om champignons schoon te maken zonder ze te wassen
Rijst
Heb je een lekkere maaltijd gegeten met rijst en heb je nog wat over? Zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast zodat bacteriën zo min mogelijk kans krijgen. Doe je dit niet, dan kan de baccillus cereus-bacterie gifstoffen aanmaken die voor een voedselvergiftiging kunnen zorgen. Bewaar de rijst niet langer dan twee dagen in de koelkast en verhit het goed als je het opnieuw klaarmaakt.
Restjes van Chinees-Indische restaurants
Hoe lekker het ook is als je wat restjes van de Chinees over hebt: het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants niet een tweede keer op te warmen. Dat heeft weer te maken met de bacterie bacillus cereus. Deze komt relatief vaak voor in gerechten van Chinees-Indische restaurants.
Paddenstoelen
Heb je nog wat restjes paddenstoelen, zoals champignons over? Maak deze dag schoon met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Je kunt paddenstoelen beter niet afspoelen onder de kraan, omdat ze vocht gemakkelijk opzuigen. Rauwe paddenstoelen bewaar je het beste in een papieren zak of plastic bakje in de koelkast, waarna ze nog drie dagen houdbaar zijn.
Kliekjes opwarmen
Wanneer je kliekjes opwarmt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze stomend heet worden. Op deze manier worden bacteriën gedood. Houd je daarna alsnog wat over? Dan kun je het beter weggooien, want kliekjes een tweede keer opwarmen is niet gezond. Warm je restjes op in de magnetron, dan is het verstandig om het eten regelmatig om te scheppen tijdens het verwarmen. Zo voorkom je dat bepaalde plekken in het voedsel koud blijven. Op die koude plekken kunnen namelijk bacteriën zitten waar je ziek van wordt.
Vriendin’s favoriet
Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In TOP delen Natalia en Walter van Project Gezond 100 toppers van de afgelopen jaren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
TOP
Bron: Voedingscentrum, Libelle Lekker, Margriet
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.