Gezonde borrelhapjes
25 december 2017
Ter afwisseling van de toastjes met brie, bakjes chips en kaasstengels, zijn gezonde hapjes zo gek nog niet op een verjaardagsfeestje. Moeilijk? Absoluut niet! Deze gezonde hapjes zet je binnen 10 minuten op tafel. Eet smakelijk!
Ter afwisseling van de toastjes met brie, bakjes chips en kaasstengels, zijn gezonde hapjes zo gek nog niet op een verjaardagsfeestje. Moeilijk? Absoluut niet! Deze gezonde hapjes zet je binnen 10 minuten op tafel. Eet smakelijk!
Meloen met rauwe ham
Voor 4 personen
• 1 galiameloen • 100 gram parmaham of rauwe ham • enkele blaadjes basilicum • enkele druppels crema di balsamico (ingedikte balsamico-azijn).
Snijd de meloen doormidden en schep de zaadjes eruit. Snijd de meloen in parten en schil ze. Snijd de parten doormidden. Omwikkel de meloen met de rauwe ham, leg er een blaadje basilicum op en zet vast met een prikker. Druppel er tot slot nog wat crema di balsamico overheen.
Rauwe groente met hummus dip
Voor de hummus:
• 2 blikken kikkererwten (à 400 g), uitgelekt • 2 tenen knoflook, grof gehakt • 100 ml olijfolie • 2 el citroensap • 2 kleine geroosterde paprika’s (pot), uitgelekt en fijngehakt • 3 el zwarte olijven zonder pit, fijngehakt • 3 el fijngehakte gemengde kruiden, zoals munt, koriander en peterselie
Voor erbij:
• 1 komkommer, in reepjes • 8 worteltjes, geschrapt en over de lengte gehalveerd • 1 gele paprika, zonder zaadjes en in repen • 4 selderijstengels, in dunne repen van 4-5 cm • 6-8 pitabroodjes, geroosterd en in repen
Extra: staafmixer of keukenmachine
Pureer met een staafmixer of in een keukenmachine de kikkererwten met de knoflook. Voeg geleidelijk de olie en het citroensap toe en pureer het geheel tot een smeuïge, dikke saus (hummus). Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de hummus in 4 gelijke porties. Meng door 1 portie de fijngehakte geroosterde paprika’s, meng door een tweede portie de fijngehakte olijven en meng door een derde portie de kruiden. Laat de vierde portie naturel.
Schep de verschillende soorten hummus in schaaltjes en serveer er de groenten bij om te dippen.
Kerstomaatjes met avocadoroom
Voor 20 stuks
• 10 kerstomaatjes • 1 el pijnboompitten • 1 avocado • 2 takjes basilicum, grof gehakt • 1 el citroensap
Courgette-zalmrolletjes
Voor ongeveer 12 rolletjes
• 1 courgette • 150 gram gerookte zalm • 3 bosuitjes, in ringetjes • 2 el kappertjes • olijfolie
Schaaf de courgette met een kaasschaaf of groenteschaaf over de lengte in 12 lange, dunne plakken. Snijd de gerookte zalm in 12 lange, dunne repen en leg ze op de plakken courgette. Verdeel er de bosuitjes en kappertjes over. Maal er wat zwarte peper over. Rol de courgette met zalm voorzichtig op en zet vast met prikkers. Leg op een bord en sprenkel er wat olijfolie over. Maal er nog wat peper over. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.