kun je vis over datum nog eten?

Hoe weet je of je een goed visje op tafel zet?

Lekker hoor, zo’n haring of makreel. En je geniet vast nog meer van je vis als je weet dat hij op een duurzame manier is gevangen.

Duurzame vis

Tonijn, makreel, haring of zalm. Het visaanbod in de winkel is enorm groot, maar dit zijn niet altijd duurzame vissoorten. Sommige worden zelfs met uitsterven bedreigd. Daarom is het verstandig om goed te kijken welke vissen je wel en welke je beter niet kunt eten. Hoe je weet of je een goed visje op tafel zet, hangt af van verschillende factoren. Bij wilde vis wordt bijvoorbeeld gekeken naar de soort (de ene vis kan beter tegen bevissing dan de andere) en hoe en waar de vis wordt gevangen. Bij gekweekte vis wordt bijvoorbeeld gekeken naar het verbruik van water en energie, de samen- stelling en hoeveelheid visvoer en de effecten voor de omgeving (vervuiling/ziektes).

Gelukkig hoef je niet zelf uit te zoeken hoe duurzaam je vis is, daar zijn allerlei handige hulpmiddelen voor. In de aanloop naar de Bewuste Visweek (23-29 september), die draait om het maken van duurzame en bewuste keuzes rondom vis, delen wij deze met je!

Handige hulpjes

Er zijn tegenwoordig genoeg sites die je kunt raadplegen om te weten welke vissoorten je gewoon kunt eten en welke je liever laat staan. Op www.goodfish.nl bijvoorbeeld, vind je uitgebreide informatie over het kiezen van duurzame vis en kun je de VISwijzer-app downloaden. Handig in een restaurant of als je vis gaat kopen.

Tip: je kunt ook een persoonlijke viswijzer samenstellen, dan krijg je alleen informatie over de vissen die je zelf graag eet.

Keurmerken

In supermarkten wordt vis verkocht met het internationale MSC- keurmerk. Dit blauwe keurmerk geeft aan dat de vis die je koopt afkomstig is van duurzame visserij. Je vindt het niet alleen op de verpakking van verse vis, maar ook op vis uit het vriesvak. En als je op www.msc.org kijkt, kun je op ‘waar te koop’ klikken om te zien waar je terecht kunt voor een bepaalde soort vis. Zo kun je met een gerust hart toch van vis blijven genieten!

Tips! in restaurants weet je of ze verantwoorde vis serveren door het ‘Goede VIS op de kaart’-logo. Dit kun je niet alleen in het restaurant vinden, maar ook op de menu- kaart en op de site.
Ook kun je via de site www.goodfish.nl naar restaurants zoeken.

Tekst: Paola Westbeek
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.