Grote gepofte aardappels gevuld met gehakt en puree
4 augustus 2011
Een lekker warm en vullend gerecht dat je goed kunt voorbereiden. Alleen nog even in de oven en jullie kunnen aan tafel.
Een lekker warm en vullend gerecht dat je goed kunt voorbereiden. Alleen nog even in de oven en jullie kunnen aan tafel.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 4 grote (pof)aardappels, schoongeboend
- olijfolie om in te vetten
- een scheut melk
- 1 el boter
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas.
Voor de gehaktvulling:
- 1 el olijfolie
- 2 bosuitjes, fijngehakt
- 400 g rundergehakt
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 el fijngehakte rozemarijnnaaldjes
- een scheutje rode wijn.
- Extra: 4 stukken aluminiumfolie, ingevette ovenschaal.
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Bestrijk de aardappels dun met olijfolie en verpak ze in aluminiumfolie
- Leg ze in de oven en bak ze afhankelijk van de grootte in ca. 60 minuten gaar – open het folie 15 minuten voor het einde van de baktijd zodat de schillen iets knapperig kunnen worden
- Verwarm intussen voor de gehaktvulling de olie in een hapjespan en fruit de uitjes 1 minuut
- Voeg het gehakt toe en bak het rul
- Meng er de tomatenpuree en rozemarijn door en schenk er wat rode wijn en een scheutje water bij
- Roer goed en laat het gehakt ca. 15 minuten afgedekt op laag vuur sudderen
- Breng op smaak met zout en peper en zet even apart
- Haal de aardappels uit de oven en laat ze een beetje afkoelen
- Snijd elke aardappel in de lengte doormidden en schep de aardappelpulp voorzichtig uit de schil
- Bewaar de schillen
- Verwarm in een pan de aardappelpulp samen met wat melk en boter en stamp alles tot een smeuïge puree
- Breng op smaak met zout en peper
- Vul de aardappelschillen met het gehakt en schep er de aardappelpuree op
- Strooi er de kaas over en bak de aardappels ca. 20 minuten in het midden van de oven goudbruin
- Serveer met gekookte sperziebonen of koolsla.
De aardappelschillen kun je gewoon opeten!
Tip: De gevulde aardappels kun je helemaal voorbereiden en in de koelkast bewaren. Zet ze dan wel iets langer in de oven, zodat ze goed warm worden.
Tip 2: Wil je liever niet met wijn koken? Laat dat dan achterwege en vervang het door een scheutje melk of water.
Bereidingstijd: ca. 25 minuten, plus ca. 1 uur en 5 minuten oventijd.
Recept: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Nijhof en Studio bazar.