Placeholder

Heerlijk snackgerecht: kipkluifjes

Het is weekend: heerlijk! Zet lekkere kipkluifjes op tafel. Lekker als snackgerecht of als lekkernij bij het avondeten.

Het is weekend: heerlijk! Zet lekkere kipkluifjes op tafel. Lekker als snackgerecht of als lekkernij bij het avondeten.

Boodschappenlijstje voor 8 personen: 

-1 kg kipkluifjes gekruid
4 sjalotjes in kleine stukjes
2 teentjes knoflook
2 grote rode lomboks (‘spicy’pepers-toko) in stukjes
4 stukjes geschilde gemberwortel van 1 cm of djahé (gemberpoeder)
1 theel. peper of laospoeder
1 gekneusde stengel sereh of citroengras (toko) 
stukje trassi (toko)
-1 theel. komijn of djinten
-2 eetl. rijstolie
500 g pindakaas
2 dl kokosmelk of santen (supermarkt of toko)
2-3 dl water, citroensap, ketjap manis (zoet) en rode sweet Chilisauce naar smaak (supermarkt)

Aan de slag! 

  1. Zet de oven op 180° C (heteluchtoven) of 200° C (gas/elektra).
  2. Vul een grote ovenschaal met een beetje water en leg hierin de kip.
  3. Zet de schaal middenin de oven gedurende ca. 30 minuten.
  4. Keer de kip zo nu en dan en bedruip met het braadvocht.
  5. Gebruik een vijzel of kom met staafmixer voor het kruidenmengsel.
  6. Maak de sjalot met de knoflook en de pepers fijn met de gember.
  7. Voeg de peper, de sereh, de trassi en de komijn toe.
  8. Verwarm de olie in een grote wok en roerbak hierin de kruidenpasta.
  9. Roer de pindakaas er doorheen en voeg het vocht al roerende toe.
  10. Verwarm en voeg citroensap, ketjap en Chilisauce naar smaak toe.
  11. Mocht de pindasaus te dun zijn, voeg dan extra pindakaas toe.
  12. Voor een te dikke saus: extra water of Chilisauce toevoegen.
  13. Schenk de pindasaus in een serveerpan op een rechaud en/of thermosfles.
  14. Serveer de kipkluifjes met extra servetten of keukenpapier op palmbladservies.
  15. Lekker met versgebakken wraps met atjar tjampoer.

Kiptip: gebruik 2 ovenschalen en laat de 2e tot gebruik staan in de warme oven.

Meer weten over kip: zie www.hoekiptnederland.nL

Lekkere kiprecepten: www.kiprecepten.nl