Heerlijk snackgerecht: kipkluifjes
12 december 2015
Het is weekend: heerlijk! Zet lekkere kipkluifjes op tafel. Lekker als snackgerecht of als lekkernij bij het avondeten.
Het is weekend: heerlijk! Zet lekkere kipkluifjes op tafel. Lekker als snackgerecht of als lekkernij bij het avondeten.
Boodschappenlijstje voor 8 personen:
-1 kg kipkluifjes gekruid
–4 sjalotjes in kleine stukjes
–2 teentjes knoflook
–2 grote rode lomboks (‘spicy’pepers-toko) in stukjes
–4 stukjes geschilde gemberwortel van 1 cm of djahé (gemberpoeder)
–1 theel. peper of laospoeder
–1 gekneusde stengel sereh of citroengras (toko)
–stukje trassi (toko)
-1 theel. komijn of djinten
-2 eetl. rijstolie
–500 g pindakaas
–2 dl kokosmelk of santen (supermarkt of toko)
–2-3 dl water, citroensap, ketjap manis (zoet) en rode sweet Chilisauce naar smaak (supermarkt)
Aan de slag!
- Zet de oven op 180° C (heteluchtoven) of 200° C (gas/elektra).
- Vul een grote ovenschaal met een beetje water en leg hierin de kip.
- Zet de schaal middenin de oven gedurende ca. 30 minuten.
- Keer de kip zo nu en dan en bedruip met het braadvocht.
- Gebruik een vijzel of kom met staafmixer voor het kruidenmengsel.
- Maak de sjalot met de knoflook en de pepers fijn met de gember.
- Voeg de peper, de sereh, de trassi en de komijn toe.
- Verwarm de olie in een grote wok en roerbak hierin de kruidenpasta.
- Roer de pindakaas er doorheen en voeg het vocht al roerende toe.
- Verwarm en voeg citroensap, ketjap en Chilisauce naar smaak toe.
- Mocht de pindasaus te dun zijn, voeg dan extra pindakaas toe.
- Voor een te dikke saus: extra water of Chilisauce toevoegen.
- Schenk de pindasaus in een serveerpan op een rechaud en/of thermosfles.
- Serveer de kipkluifjes met extra servetten of keukenpapier op palmbladservies.
- Lekker met versgebakken wraps met atjar tjampoer.
Kiptip: gebruik 2 ovenschalen en laat de 2e tot gebruik staan in de warme oven.
Meer weten over kip: zie www.hoekiptnederland.nL
Lekkere kiprecepten: www.kiprecepten.nl