Placeholder

Het favoriete Pinksterrecept van Heel Holland Bakt winnares Sarena

Sarena deelt haar favoriete recept met ons. Wil jij deze ook maken? Kijk dan snel mee!

Sarena deelt haar favoriete recept met ons. Wil jij deze ook maken? Kijk dan snel mee!

Sarena: “Deze crostata is een echte traktatie, en niet alleen voor het oog. Hij lokt wat mij betreft de zomer met al z’n frisse fruit. Het Pinksterweekend is daarom een prima gelegenheid om deze taart eens te proberen.”

Recept CROSTATA AGLI AGRUMI E FRUTTI DI BOSCO
Crostata met citrus en bosvruchten

Bereid de pasta frolla 
250 g bloem
125 g koude boter, in blokjes gesneden
100 g kristalsuiker
rasp van ½ onbespoten citroen 
2 eidooiers

 

Zeef de bloem op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen je vingers te wrijven. Het is belangrijk dat de boter niet te veel opwarmt, meng daarom zo kort mogelijk. Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken.

Doe in dat geval de bloem met de boter in de keukenmachine en maal kort tot je een zanderige structuur overhoudt. Strooi het deeg vervolgens op een schoon werkblad. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de kristalsuiker, de citroenrasp en de eidooiers toe. Kneed dit met je handen tot je een egaal en soepel deeg hebt. Doe dit niet te lang, anders wordt je taart na het bakken taai. Maak een bal, druk deze plat en verpak hem in plasticfolie. Laat hem minstens ½ uur rusten in de koelkast.

CITRUSVULLING
4 gelatineblaadjes
1 onbespoten citroen
2 onbespoten limoenen
1 onbespoten sinaasappel
160 g kristalsuiker
80 g boter, op kamertemperatuur
3 eieren

DECORATIE
150 g frambozen
150 g bramen
150 g blauwe bessen 
ronde vlaai- of springvorm van 28 cm doorsnede
blindbakvulling 
zoals keramische bonen of gedroogde peulvruchten

In plaats van keramische blindbakbonen kun je ook gedroogde bonen of andere peulvruchten gebruiken uit de supermarkt. Je kunt ze daarna niet meer eten, maar wel bewaren en hergebruiken.

Aan de slag!

Week voor de citrusvulling de gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water. Rasp de schil van de citroen, limoenen en sinaasappel en pers de vruchten uit. Doe de kristalsuiker, boter en het sap en de rasp van de citroen, limoenen en sinaasappel in een steelpan. Klop de eieren los met een vork of garde. Voeg de losgeklopte eieren toe en verwarm het geheel al roerend op laag vuur tot de vulling de consistentie heeft van dikke vla. Laat deze niet koken want dan stolt het ei. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer tot deze helemaal is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in en bestuif hem met bloem.

Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit tot een cirkel van ca. 5 mm dikte en ter grootte van de bakvorm. Bekleed de bakvorm hiermee. Snijd het deeg langs de randen af. Leg een stuk bakpapier op de deegbodem en verdeel hier de blindbakvulling over. Bak de taartbodem 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal hem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en zet hem nog 10 minuten in de oven tot het deeg begint te kleuren. Haal de taartbodem uit de oven en laat hem op een rooster helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Verdeel de citrusvulling over de taartbodem en laat de taart minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Verdeel tot slot de frambozen, bramen en blauwe bessen over de taart.