Hoelang Moet Rijst Koken?

Hoelang moet rijst koken?

De Aziatische keuken en rijst gaan hand in hand. Maar wat is nu de ideale bereidingswijze van rijst en welke kooktijd moet je daarvoor aanhouden?

Rijst koken

Rijst koken is niet het favoriete kookklusje van menig keukenprins(es), terwijl het heus niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Zolang je weet hoeveel rijst je moet koken en op welke wijze je het wil bereiden, kom je al heel ver.

Hoeveel rijst per persoon?

Allereerst ga je de rijst afmeten. Per persoon heb je zo’n 50 gram ongekookte rijst nodig voor een bijgerecht. Is rijst het hoofdgerecht, zoals bij nasi goreng? Pak dan 75 gram ongekookte rijst per persoon.

Lees ook: Op déze manier kun jij je rijst voor de tweede keer opwarmen

Bereidingswijze

De vraag is of je de rijst wil stomen of dat je rijst gaat koken. Voordat je met één van de bereidingswijzen aan de slag gaat, wordt gewoonlijk rijst eerst met koud water gespoeld totdat het waswater helder is.

Rijst koken

Ga je rijst koken? Volg dan deze stappen.

  • Breng een ruime pan met een flinke laag water en wat ketjap asin of zout aan de kook.
  • Voeg de gewassen rijst toe aan de pan. Kook zonder deksel in 8 tot 10 minuten gaar.
  • De rijst is gaar als de korrels niet meer hard, maar nog wel stevig zijn.
  • Giet de rijst af. Laat nog drie minuten staat met de deksel op de pan.

Wil je de rijst droogkoken? Volg dan deze stappen.

  • Doe de gewassen rijst met 1,5 hoeveelheid water op 1 hoeveelheid rijst in een (smalle) pan met dikke bodem en breng al roerend aan de kook.
  • Zet het vuur laag. Laat de rijst in 8 tot 10 minuten gaar worden met een deksel op de pan. Schep af en toe om.
  • De rijst is gaar als de korrels niet meer hard, maar nog wel stevig zijn.
  • Laat de rijst zonder deksel voor 3 minuten staan en schep af en toe om.

Lees ook: Met déze simpele truc halveer je de calorieën in je rijst

Rijst stomen

Ben je van plan om rijst te stomen? Volg dan deze stappen.

  • Doe water in de onderste helft van een stoompan en breng aan de kook.
  • Bedek met bakpapier de bodem van het bovenste deel van de pan.
  • Schep de gewassen rijst erop en plaats dit deel van de pan op het onderste.
  • Sluit de stoompan af en zet het vuur matig hoog. Stoom de rijst in 45 minuten gaar. Voeg ketjap asin of zout naar smaak toe.

Vriendin’s favoriet

Ontdek de kunst van snel en gezond koken met Gezonde 20 minuten recepten. Dit kookboek biedt meer dan 140 verrassende gerechten die binnen no-time op tafel staan, perfect voor wie weinig tijd heeft maar toch gezond wil eten. Sinds 2015 zijn er meer dan 120.000 huishoudens met de boeken van Jasper Alblas aan de slag gegaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Conimex
Foto: Getty Images