Placeholder

Kerstrecept van Estée Strooker: haas van oma Mien

Tv-kok Estée straalt op onze kerstcover. Ze vertelt over haar jaar, vertelt hoe ze Kerst viert en deel hier op Vriendin.nl een heerlijk familierecept: haas van oma Mien. 

Tv-kok Estée straalt op onze kerstcover. Ze vertelt over haar jaar, vertelt hoe ze Kerst viert en deel hier op Vriendin.nl een heerlijk familierecept: haas van oma Mien.

Estée: “Op dit recept is mijn familie echt trots. Mijn oma maakte het altijd met Kerst. En nog steeds is het onmisbaar en wordt het ieder jaar geserveerd tijdens ons kerstdiner. Tegenwoordig maakt mijn oom of mijn moeder het. Ook ik kan het sinds een aantal jaren maken omdat ik het nu ook altijd rond Kerst in ’t Amusement serveer. Maar volgens mijn moeder sla ik soms nog wel de plank mis. Zo had ik er het eerste jaar wat basterdsuiker aan toegevoegd. Nou dat was echt not done!”

Ingrediënten (6-8 personen)

1 Hollandse haas • 250 g roomboter • 2 flessen volle rode wijn (gebruik niet de beste maar zeker ook niet de slechtste) • 6 laurierblaadjes • 10 kruidnagels. Extra nodig: ouderwetse braadpan

Aan de slag!

Snijd de haas in grove stukken, verwijder de voorbouten en achterbouten. Hak de rug in drie stukken. (Ikzelf verwijder tegenwoordig wel eerst de rugfilets en braad ze pas op het allerlaatst in een aparte koekenpan, zodat ze rosé blijven. Mijn moeder en oma doen dit niet, dus ik ben een beetje een rebelse traditiebreker. Ik ben van mening dat het zonde is om deze filets helemaal gaar te stoven, maar maak hier vooral je eigen keuze in.)

Doe het hele pakje boter in een grote braadpan. (Ja, oma Mien was niet zuinig met de boter.) Laat het smelten tot de grote bellen verdwenen zijn en de boter lichtbruin wordt. Zout en peper de haas ruim in.

Braad de haas in stukken: de voorpoten, de achterpoten, het karkas en de rug. Braad ze flink aan, zodat ze goed kleur krijgen. Blus af met 1/6 van de wijn en laat met de deksel half op de pan op laag vuur sudderen totdat de rode wijn bijna helemaal is opgenomen door de haas. • Wanneer de haas makkelijk van de botten is af te krijgen, kun je hem plukken en dan mag het vlees weer terug in de pan. Voeg een paar laurierblaadjes toe en 2/3 van de kruidnagels.

Schenk weer 1/6 van de wijn in de pan, wacht tot hij volledig is opgenomen door de haas en herhaal dit tot alle wijn op is. Dit kan zeker drie tot vier uur duren. Voeg wat meer wijn toe als de wijn te snel verdampt.

Uiteindelijk moet het vlees van het bot vallen en zeer donker van kleur zijn. Let op: het lijkt bijna zwart, maar dat is oké, het komt door de ingekookte wijn.

 

Kerst met Estée Strooker: zo werd de cover van ons kerstnummer gemaakt