Koken op gas zorgt voor ongezonde lucht: zó verminder je het probleem

Koken op gas zorgt voor ongezonde lucht: zó verminder je het probleem

Je zou er misschien niet snel bij stilstaan, maar koken op aardgas kan slecht zijn voor je gezondheid. Tijdens het koken verhoogt de concentratie stikstofdioxide. Vooral nu veel mensen de ramen dichthouden om energie te besparen, kunnen er gezondheidsrisico’s optreden. 

Vooral kinderen en volwassenen die al longproblemen hebben, kunnen klachten ervaren door koken op gas. 

Astmasymptomen door koken op gas

Je ziet er misschien niets van, maar de hoeveelheid stikstofdioxide kan binnenshuis zoveel toenemen dat het slecht is voor je gezondheid. Zo krijgen naar schatting jaarlijks tienduizenden kinderen in Nederland tijdelijk last van astmasymptomen door het koken op een gasfornuis. Deze schatting werd gedeeld door twee Europese organisaties: de maatschappelijke organisatie CLASP en gezondheidsorganisatie European Public Health Alliance (EPHA). Zij baseren de schatting op een recent onderzoek van de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO. 

Fijnstof

Vanwege deze resultaten roepen beide organisaties op om in Europa sneller over te stappen van koken op gas naar inductie. Een elektrische kookplaat stoot namelijk geen stikstofdioxide uit. Wel komt er tijdens elektrisch koken nog steeds fijnstof vrij, dus daarom is het ook bij een elektrische kookplaat belangrijk om een goed werkende en sterke afzuigkap te hebben. 

Lees ook: Is het goedkoper om op gas of inductie te koken?

Gezond koken

Meer dan honderd miljoen inwoners van de Europese Unie koken nog op gas en in Nederland gaat het zeker om de helft van alle huishoudens. Van de een op andere dag overstappen naar inductie is natuurlijk niet altijd mogelijk. Het Longfonds heeft daarom een aantal handige tips op een rij gezet om zo gezond mogelijk te koken. 

Afzuigkap

Een goede afzuigkap is dus enorm belangrijk, maar wist je dat het ook verstandig is om de afzuigkap al tien minuten aan te zetten voordat je begint met koken? Hierdoor komt de luchtstroming alvast op gang. Laat hem ook na het koken nog een tijdje aan staan. 

Bakboter of olijfolie

Kook je normaal gesproken in roomboter of olijfolie extra vierge? Dan geeft dat extra fijnstof af doordat het al bij 150 graden verbrandt. Daarom kun je beter kiezen voor gewone bakboter of olijfolie van een lagere persing.

Pannen achter op het fornuis

Door de pannen achter op het fornuis te zetten vangt de afzuigkap bijna alle kookdampen. Doe een deksel op de pan zodat het huis niet extra vochtig wordt en zet tijdens het koken een raam open zodat de lucht kan verversen. 

Maak de filters regelmatig schoon

Vuil en vet komen terecht in de filters van de afzuigkap, waardoor hij op den duur minder goed gaat werken. Daarom is het verstandig om de filters iedere twee maanden schoon te maken. Roestvrijstalen filters kun je gemakkelijk schoonmaken in de afwasmachine. 

Bron: Trouw, RTL Nieuws, Longfonds
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.