Placeholder

Maak je eigen kanelbullar (kaneelbroodje)

De ideale snack: kanelbullar, oftewel Zweedse kaneelbroodjes. Lekker voor bij de koffie! De kanelbullar is in Zweden zelfs zó populair, dat 4 november is uitgeroepen tot Nationale Kanelbullar Dag.

De ideale snack: kanelbullar, oftewel Zweedse kaneelbroodjes. Lekker voor bij de koffie! De kanelbullar is in Zweden zelfs zó populair, dat 4 november is uitgeroepen tot Nationale Kanelbullar Dag.

Zweedse kaneelbroodjes
Recept voor 16 stuks

Voor het deeg:
– 
400 ml melk
– 100 gr suiker
– 14 gr gedroogde gist (=2 zakjes van Dr. Oetker)
– 5 gr gemalen kardemom
– 1 ei
– 750 gr bloem
– 125 gr roomboter in blokjes
– Snufje zout

Voor de vulling:
– 
150 gr zachte roomboter
– 150 gr suiker
– 2 tl kaneel

Voor bovenop:
– 
1 ei, licht losgeklopt
Eventueel: (parel)suiker als topping

Aan de slag:
Meng de melk en de suiker in een grote kom. Roer vervolgens de gist erdoor. Doe de bloem, ei, kardemom, zeezout en het melkmengsel in een keukenmachine, en mix de ingrediënten in ongeveer tot een stevig deeg. Geen keukenmachine? Kneed het deeg dan met de hand. Na 10 minuten voeg je de roomboterblokjes toe, en mix/kneed je alles weer goed door elkaar. Je krijgt nu een mooi, glanzend deeg.

Leg een schone, hete theedoek over het deeg en laat de kom minstens een uur op een warme plek staan (bijvoorbeeld voor de verwarming), zodat het deeg kan rijzen. Ondertussen maak je de vulling. Meng de zachte boter, kaneel en suiker in een kommetje door met een vork alles goed aan te drukken. Je krijgt een stevige suikerpasta.

Na een uur kun de het deeg uitrollen tot een grote rechthoek. Houd ongeveer 40 x 60 cm aan. Let hierbij op dat het deeg op alle plaatsen even dik is. Smeer de suikerpasta over het deeg heen. Probeer de pasta echt over het hele oppervlak te verdelen. Pak de bovenkant van het deeg en rol dit naar beneden toe op. Snijd het deeg in 16 gelijke stukken. Wil je weten hoe je het deeg precies oprolt? Engelse kok Donal Skehan laat precies zien hoe je de kanelbullar oprolt en snijdt (recept gaat verder onder de video).

Verwarm de oven voor op 190°C. Het makkelijkste is om de kanelbullar in de oven te doen in een muffinblik. Heb je deze niet, leg ze kanelbullar dan op een vel bakpapier. Klop een ei in een kommetje en bestrijk de kanelbullar hiermee. Strooi eventueel nog een beetje (parel)suiker over je lekkernijen. Bak de kanelbullar in 15 tot 20 minuten totdat ze goudbruin zijn. De broodjes zijn het lekkerst als je ze nog warm uit de oven eet. Eet smakelijk!

Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiding, 60 minuten rijzen, 20 minuten oven.

Tips: Wil je nog een icing over je kanelbullar? Mix dan 200 gram poedersuiker met 2 tl water. Is je icing te stevig? Voeg dan nog een heel klein beetje water toe, maar kijk uit dat je niet te veel toevoegt. Te veel water kan je hele icing verpesten.

Tekst: Sharon van der Werf


Meer van Vriendin