Meal preppen: compleet weekmenu van 24Kitchenkok Danny Jansen
6 oktober 2015
Door in het weekend al je maaltijden voor te bereiken, houd je doordeweeks tijd én geld over voor leukere dingen. Klinkt goed! Maar hoe pak je dat aan? Chef Danny helpt je een handje.
Koken voor een week
Chef Danny maakt in zijn programma Koken voor een week op zaterdag 5 gerechten en laat vervolgens elke werkdag om 17:05 uur zien hoe je deze afmaakt. Om je goed voor te bereiden delen wij exclusief in Vriendin de recepten en boodschappenlijst, zodat je er helemaal klaar voor bent als het programma start.
Tips van Danny
• Budgettip: speur aanbiedingen af of koop op de lokale markt
• Koop pure producten bij de visboer of slager. Misschien ietsje duurder, maar iets is pas duur, als het het geld niet waard is
• Omdat je precies plant wat je wanneer gaat eten, voorkom je snacken uit tijdgebrek’
Boodschappenlijst
Alle recepten zijn voor 4 personen.
Vis/vlees:
• 600 g gamba’s (schoon, diepvries)
• 900 g half-om-halfgehakt
• 2 pakjes ontbijtspek
• 125 g spekblokjes
• 1 pakje salami
Zuivel:
• 250 g ongezouten roomboter
• 250 ml slagroom
• 300 g verse geitenkaas
• 1 grote bol buffelmozzarella
• 1 stuk Parmezaanse kaas
• 1 zakje geraspte oude kaas
• 500 ml halfvolle melk
• 2 eieren
Groenten en fruit:
• 2 rode paprika’s
• 2 gele paprika’s
• 800 g haricots verts of boontjes
• 2 grote bloemkolen
• 1 rode ui
• 7 witte uien
• 1 bol knoflook
• 1 bos verse tijm
• 1 bos verse basilicum
• 4 nectarines
• 100 g granaatappelpitten
• 1 klein zakje rucola
• 1,5 kg vastkokende aardappelen
• 1 zakje gemengde salade
• 1 bosuitje
• 50 g cherrytomaatjes
• 2 citroenen
Uit de voorraadkast:
• Pak tagliatelle
• zonnebloemolie
• olijfolie extra vergine
• balsamicoazijn en/of stroop
• komijnzaad
• kerriepoeder
• chilivlokken
• nootmuskaatpoeder
• gedroogde oregano
• gedroogde peterselie
• gladde mosterd
• maïzena
• bouillonblokje (vlees)
• ketjap manis
• tomatenketchup
• amandelen
• bloem
• gedroogd gist
• tomatenpassata
• blikje ansjovisfilets
• potje zongedroogde tomaten
Maandag: groentewok met romige knoflookgamba’s en tagliatelle
Bereidingstijd totaal: 30 minuten
Waarvan afmaken: 15 minuten
Ingrediënten:
• 200 g haricots verts
• 1/4 bloemkool
• 1 grote rode ui
• halve rode paprika
• halve gele paprika
• 3 tenen knoflook
• 4 takjes tijm
• 8 nestjes tagliatelle
• 600 g gamba’s (schoon, diepvries)
• 2 citroenen
• 200 ml kookroom
Voorbereiding
1. Zet een ruime pan water op het vuur en breng het water aan de kook om te blancheren. Maak ondertussen de haricots verts schoon en snijd roosjes van de bloemkool.
2. Blancheer de bloemkool 5 minuten in het kokende water en koel terug in ijskoud water. Blancheer de boontjes 6 minuten in het kokende water en koel terug in ijskoud water. Laat de groenten goed uitlekken, bewaar gekoeld in een afsluitbaar bakje.
3. Kook de tagliatelle volgens aanwijzing op de verpakking in het water waarin de groenten geblancheerd zijn. Giet de tagliatelle af als het gaar is en koel terug in koud water, laat goed uitlekken. Meng er een scheutje zonnebloemolie doorheen. Bewaar gekoeld in een afsluitbare bak.
4. Rasp 1 teen knoflook en ris de tijm. Marineer de gamba’s met de knoflook, 2 takjes tijm en 1 eetlepel olijfolie. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Afmaken op maandag
1. Pel en snijd de rode ui in partjes en de paprika’s in reepjes. Hak twee teentjes knoflook en de blaadjes van twee takjes tijm fijn. Verwarm een wok en een koekenpan voor.
2. Wok in een ruime pan de groenten, begin met de paprika en ui en voeg iets later de boontjes en bloemkool toe. Na 3 minuten wokken voeg je de knoflook en tijm toe. Bak en schud regelmatig tot alles gaar is. Breng op smaak met peper en zout.
3. Bak ondertussen in de koekenpan de gemarineerde gamba’s. Doe net voor ze gaar zijn de citroensap en room erbij. Voeg tagliatelle en peper en zout toe naar smaak.
4. Meng de groentewok en gamba’s met tagliatelle door elkaar. Serveer het gerecht in een diep bord met een extra partje citroen erbij.
Dinsdag: geroosterde nectarines met geitenkaas en bloemkoolrijst
Bereidingstijd totaal: 30 minuten
Waarvan afmaken: 15 minuten
Wachttijd: 12 minuten.
Ingrediënten:
• 3/4e bloemkool
• 50 g amandelen
• 6 el zonnebloemolie
• 300 g verse geitenkaas
• 4 nectarines
• 1 kleine ui
• halve tl komijnzaad
• 100 g granaatappelpitten
• 50 g rucola
• 4 el extra vergine olijfolie
• 4 el balsamicostroop
Voorbereiding
1. Rasp de bloemkool met een grove rasp of in een keukenmachine om bloemkoolrijst te maken. Leg in een afsluitbare afruimbak wat stevig keukenpapier, schep hierop de bloemkoolrijst. Bewaar in de koelkast.
2. Hak de amandelen, besprenkel met 4 eetlepels zonnebloemolie en rooster ze in de oven op 200ºC tot ze goudbruin zijn. Dat duurt ongeveer 10 à 12 minuten. Bewaar de amandelen wanneer ze afgekoeld zijn in een afsluitbaar bakje.
Afmaken op dinsdag
1. Verwarm de oven voor op 220ºC, met bovenwarmtegrill. Brokkel de geitenkaas in grove stukken op een ovenschaal en rooster deze onder de grill. Dat duurt ongeveer 12 minuten, afhankelijk van je oven.
2. Verwarm ondertussen een grillpan voor. Snijd de nectarines in 4 stukken en verwijder de pit. Grill/rooster de nectarineparten rondom.
3. Pel en snipper de ui voor de bloemkoolrijst. Bak ondertussen de bloemkoolrijst samen met de ui en komijn in de overige zonnebloemolie. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Breng dit op smaak met peper en zout.
4. Serveer de bloemkoolrijst met daarop de geroosterde nectarines en geitenkaas uit de oven. Verdeel dan de geroosterde amandelen, granaatappelpitjes, rucola, extra vergine olijfolie en balsamicostroop over de borden.
Woensdag: gehaktballen met haricots verts en gebakken aardappels
Bereidingstijd totaal: 60 minuten
Waarvan afmaken: 15-20 minuten
Ingrediënten:
• 750 g vastkokende aardappelen
• 500 g haricots verts of boontjes
• 1 ui
• 125 g spekblokjes
Gehaktballen:
• 1 ui
• 500 g half-om-halfgehakt
• 1 ei
• 2,5 el maïzena
• halve el mosterd
• 1 tl kerriepoeder
• halve tl nootmuskaatpoeder
Saus:
• 2 uien
• 2 el roomboter
• half bouillonblokje
• 1 el ketjap manis
• 1 el tomatenketchup
• 200 ml water
Voorbereiden
1. Schil en halveer de aardappelen. Kook in ongeveer 20 minuten de aardappelen gaar. Giet de aardappelen af en laat ze droogstomen. Snijd ze daarna in kleinere stukjes en bewaar gekoeld in een afsluitbare bak.
2. Maak de haricots verts schoon. Breng een ruime pan water aan de kook. Blancheer de boontjes in 5 minuten. Schep ze daarna in een mengkom met ijskoud water om af te koelen. Giet af en bewaar in een afsluitbaar bakje in de koelkast.
3. Snipper een ui. Meng dan voor de gehaktballen het gehakt met het ei, 1,5 eetlepel maïzena, gesnipperde ui, mosterd, kerriepoeder, nootmuskaatpoeder en peper en zout naar smaak. Kneed het gehakt goed door en vorm er 4 ballen van. Rol de ballen daarna door wat maïzena.
4. Snijd voor de saus de uien in halve ringen. Bak de gehaktballen in een braadpan met de roomboter en een beetje zonnebloemolie rondom bruin. Voeg dan de uienringen toe.
5. Als de ui wat zachter wordt voeg je het bouillonblokje, de ketjap manis, de tomatenketchup en het water toe. Roer voorzichtig door en laat dit op laag vuur, met deksel, zo’n 25 minuten sudderen. Laat de gehaktballen in de saus afkoelen. Bewaar de gehaktballen met de saus gekoeld in een bak die geschikt is voor de magnetron.
Afmaken op woensdag
1. Zet twee ruime koekenpannen op het vuur. Bak in één pan de aardappelen goudbruin in wat zonnebloemolie.
2. Snipper ondertussen de ui. Wanneer de aardappelen kleur krijgen ga je de ui in de andere pan aanfruiten, daarna voeg je de spekblokjes toe en iets later de boontjes.
3. Verwarm ondertussen de gehaktballen in de saus in de magnetron voor 4 à 5 minuten op 700 watt.
4. Verdeel de gebakken aardappels en haricots verts over de borden. Schep er een gehaktbal met wat extra saus bovenop.
[bol bij plaatpizza]
Donderdag: plaatpizza met salami en paprika en salade mista
Bereidingstijd totaal: 120 minuten met deeg.
Waarvan afmaken: 20 minuten.
Met kant-en-klaar deeg 30 minuten.
Ingredienten:
Deeg:
• 250 g bloem, gezeefd
7 g gedroogde gist
135 ml lauwwarm water
1 tl olijfolie
• halve tl zout
Tomatensaus:
• 1 kleine ui
• 1/3e tl chilivlokken
• 1 el olijfolie
• 1 tl gedroogde oregano
• 200 g tomatenpassata
• 2 takken basilicum
Topping:
• stuk Parmezaanse kaas om te raspen
• 1 gele paprika
• 1 bol mozzarella
• 3 el zongedroogde tomaten
• 9 plakjes salami
Salade:
• 1 bosui
• halve rode paprika
• 50 g cherrytomaten
• half blikje ansjovisfilets
• 200 gemengde salade
• olijfolie
• balsamicoazijn
Voorbereiden
1. Meng voor de pizzabodem de bloem met de gedroogde gist. Maak een kuil op de werkbank waarbij je vanuit het midden steeds wat lauwwarm water aan het deeg toevoegt. Voeg ook een eetlepel olijfolie toe.
2. Kneed tot een deegbal ontstaat, strooi er dan pas het zout doorheen (het deeg kan ook prima gemaakt worden met een keukenmachine met deeghaak). Het deeg moet minimaal 8 à 10 minuten gekneed worden. Maak daarna een bal.
3. Leg de deegbal in een mengkom en laat deze op de werkbank rijzen voor ongeveer 1 uur onder een stuk ingevet huishoudfolie. Bewaar het deeg in de vriezer als je het later in de week gaat eten. Zorg dat het deeg een dag van tevoren in de koelkast wordt gezet. Op de dag van het pizzabakken wordt het deeg door gekneed en uitgerold.
4. Fruit voor de tomatensaus de gesnipperde ui en chilivlokken in olijfolie, tot de ui glazig is. Voeg dan de gedroogde oregano toe. Als gefruit is voeg je de tomatenpassata en zout naar smaak. Laat de saus afkoelen. Voeg daarna wat fijngesneden basilicumblaadjes toe en bewaar de saus in een afgesloten bakje in de koelkast.
Afmaken op donderdag
1. Haal het pizzadeeg uit de koeling. Verwarm de oven voor op 250ºC. Rol ondertussen het pizzadeeg uit op maat van de ovenplaat die je gaat gebruiken. Om de pizza gemakkelijk op de bakplaat te krijgen rol je het deeg uit op bakpapier.
2. Snijd de gele paprika in blokjes en de bol mozzarella in dunne plakjes. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken.
3. Besmeer de pizza met de tomatensaus, rasp er wat Parmezaanse kaas overheen. Beleg de pizza met de gele paprika, mozzarella, zongedroogde tomaatjes en salami. Rasp bovenop nogmaals wat Parmezaan naar smaak. Strooi er nog wat gedroogde oregano overheen. (Beleg kan naar wens aangepast worden, evt. vegetarisch)
4. Plaats de plaatpizza in de oven en bak deze in zo’n 15 minuten goudbruin.
5. Maak ondertussen de salade mista. Snijd de bosui in ringen, de paprika in reepjes en halveer de tomaten. Laat de ansjovis uitlekken en snijd in kleine stukken.
6. Meng de gemengde salade met de bosui, paprika en tomaten en ansjovis (evt. vegetarisch). Maak de salade op smaak met olijfolie en balsamicoazijn. Serveer de pizza op een grote houten plank en serveer de salade apart.
Tip:
De pizzabodem bakt het mooiste als de ovenplaat al heet is voordat de pizza erop gaat. Rol de pizza dus uit op je werkbank met bakpapier eronder. Als de oven op temperatuur is, haal je de ovenplaat uit de oven en schuif je voorzichtig de pizza (die op bakpapier blijft liggen!) op de ovenplaat. En dan doe je de plaat vlug weer in de oven.
Vrijdag: slavinken met aardappel-bloemkoolschotel
Bereidingstijd totaal: 60 minuten.
Waarvan afmaken: 15 minuten.
Ingrediënten:
• 1 bloemkool
• 600 g vastkokende aardappelen
• 1 kleine ui
• 50 g roomboter
• 50 g bloem
• 500 ml (half)volle melk
• 60 g oude kaas, geraspt
• ¼e tl nootmuskaatpoeder
• 400 g half-om-halfgehakt
• 1 tl mosterd
• 12 plakjes ontbijtspek
• 2 el gedroogde peterselie
Voorbereiden
1. Maak roosjes van de bloemkool. Breng een ruime pan water aan de kook en blancheer de roosjes 6 minuten. Schep ze daarna in een mengkom met ijskoud water om af te koelen. Laat de bloemkool goed afkoelen en daarna uitlekken.
2. Schil en halveer ondertussen de aardappelen. Was de aardappelen. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en laat ze droogstomen.
3. Snipper de ui. Smelt voor de kaassaus in een kleine steelpan de roomboter, fruit de ui tot deze glazig is. Voeg de bloem toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee, op matig vuur.
4. Voeg beetje voor beetje de koude melk toe, roer met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Kook de saus kort door. Breng de saus op smaak met oude kaas, peper en zout en nootmuskaatpoeder. 5. Verdeel de afgekoelde bloemkoolroosjes en gekookte aardappelen over een ingevette ovenschaal. Verdeel de kaassaus over de bloemkool en aardappelen. Dek de ovenschaal af en plaats in de koelkast. •Meng voor de slavinken het gehakt met mosterd en peper en zout. Vorm 4 korte gehaktstaven. Omwikkel de gehaktstaven met 3 plakken ontbijtspek per gehaktstaaf.
6. Dip de uiteinden in gedroogde peterselie. Bewaar de slavinken in een afgesloten bak in de vriezer. Haal ze de dag voordat je ze gaat maken uit de vriezer. Plaats in de koelkast om te ontdooien.
Afmaken op vrijdag
1. Ontdooi de slavinken. Verwarm de oven op 210ºC met bovenwarmtegrill. Verwarm de ovenschaal eerst in de magnetron voor 5 minuten op 700 watt. Daarna plaats je de ovenschaal in de oven om verder op te warmen en de kaassaus te gratineren. Dat duurt nog ongeveer 15 minuten.(Mocht je geen magnetron hebben, dan moet de schaal langer in de oven; 35 minuten op 200 graden en daarna nog 5 minuten bovenwarmtegrill erbij.)
2. Laat ondertussen in een kleine braadpan roomboter smelten en bak daarin op matig vuur de slavinken rondom bruin en gaar. Dat duurt ongeveer 12 minuten.
3. Schep de slavinken op de borden en serveer de ovenschotel in de schaal op tafel.
Deze week lees je in Vriendin opnieuw 5 recepten die je in het weekend kunt voorbereiden.
Win Danny als privé-kok!
Als je je maaltijd prept, houd je tijd over. Bijvoorbeeld voor je vriendinnen. Daarom nodigt Danny een leuke vriendinnengroep (jijzelf en maximaal 3 personen) uit om bij hem in zijn thuisrestaurant te komen eten. Aan tafel – tijdens het eten – ontstaan vaak de mooiste gesprekken. Of zoals Danny zegt: “Eten verbroedert. Of verzustert, in dit geval.” Heb jij met jouw vriendinnengroep iets ingrijpends, bijzonders of moois meegemaakt en hebben jullie wel een etentje verdiend bij Danny thuis? Klik dan op deze link en vul het formulier in.