erwtensoep

Dit zijn de meest gemaakte fouten tijdens het koken van erwtensoep

Nu het buiten flink kouder wordt, is het weer tijd voor lekkere, winterse maaltijden zoals erwtensoep. Maar om een echt lekkere erwtensoep op te kunnen dienen, moet er natuurlijk niks misgaan in de keuken. Deze fouten wil je voorkomen. 

Verkeerde erwten

In erwtensoep heb je liever geen harde erwten ronddrijven. Zachte erwten zorgen namelijk voor meer smaak en geven de soep de dikke structuur. Hiervoor kun je gewone erwten gebruiken, maar dan moet je ze zeker de hele dag koken voordat ze zacht zijn. En de schilletjes blijven dan vaak drijven. Het is een stuk makkelijker om erwtensoep te koken met spliterwten, aangezien die veel sneller zacht worden. De smaak wordt er in ieder geval niet minder van.

Je vergeet de erwten onder te dompelen in water

Voordat je aan de slag gaat met de soep is het belangrijk om de rauwe erwten onder te dompelen in koud water. Het liefst laat je ze de hele nacht weken. Als je daar geen tijd voor hebt, volstaat drie uur ook. De erwten worden hierdoor zachter en zijn makkelijker te bereiden. Spoel ze voor het weken wel af, want anders worden ze slijmerig. 

Het vlees is nog niet gaar

Of je beter eerst je erwten kunt koken of eerst het vlees, daar is geen goed antwoord op. Kook je het vlees en de erwten tegelijkertijd, dan zijn de erwten zacht en het vlees rauw of heb je juist harde erwten en gaar vlees. Bereid het vlees daarom alvast voor de helft, waarna je het bij de erwten voegt als die zacht zijn geworden. 

Je geeft de ui en wortel te weinig aandacht

Je denkt er misschien niet over na, maar de uien en wortel hebben ook wat aandacht nodig. Al wordt dat nog weleens vergeten. Bak de ui en wortel in wat boter. De uien moeten goudkleurig worden en de wortel een beetje helder. Zo komen ze meer op smaak, wat voor je soep alleen maar beter is.

Bron: Margriet
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.