Op zoek naar een goede melkvervanger? Dít is de gezondste optie
17 januari 2023
Melkvervangers zoals haver-, amandel- en sojamelk zijn tegenwoordig erg populair. Om gewoon te drinken of om een lekkere cappuccino mee te maken. Maar hoe gezond zijn deze melkvervangers eigenlijk? En welke soort kun je het beste kiezen?
We noemden hierboven verschillende soorten melkvervangers, maar wist je dat deze dranken eigenlijk geen ‘melk’ mogen heten? Melk mag alleen gebruikt worden als het om een dierlijk product, zoals koe- of geitenmelk gaat. Daarnaast verschilt de samenstelling en voedingswaarde van deze ‘melkvervangers’.
Melk
Om erachter te komen welke drank de beste vervanger is van melk, bekijken we eerst de voedingswaarde van dierlijke melk. Zo bestaat melk uit:
- Eiwitten: dat zijn bouwstenen voor lichaamscellen.
- Calcium: dat heeft je lichaam nodig voor het onderhoud van botten en je gebit.
- Vitamine B12: voor het aanmaken van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel.
- Vitamine B2: deze vitamine heeft je lichaam nodig voor de energievoorziening.
- Melksuiker: dit wordt ook wel lactose genoemd. Sommige mensen hebben er moeite mee om dit te verteren.
Melkvervangers
Plantaardige alternatieven voor melk hebben niet dezelfde voedingswaarde en daarom zijn ze niet 1-op-1 vergelijkbaar met dierlijke melk. Bij alle melkvervangers is water het hoofdbestanddeel. Verder worden er vaak calcium en vitamine B2, B12 en D aan toegevoegd. Om de dranken meer smaak te geven voegen fabrikanten soms agavesiroop, suiker of een beetje zout toe. We nemen bekende melkvervangers en hun voor- en nadelen met je door.
Lees ook: Handig: hiervoor kun je een melkopschuimer nog meer gebruiken
Sojadrink
In vergelijking met alle melkvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Je kunt die het beste vergelijken met de voedingswaarden van halfvolle melk. Er zitten evenveel eiwitten en kilocalorieën in. Daarnaast worden calcium, vitamine B2 en B12 en in sommige gevallen vitamine D aan de drank toegevoegd.
Amandeldrink
In amandeldrink zitten meer vezels, minder suiker en minder verzadigd vet dan in halfvolle melk. Ongezoete amandeldrink bevat verder de minste suikers en daarmee ook de minste energie. Maar er zit bijna geen eiwit in de drank. Misschien denk je dat je door het drinken van amandelmelk wél je dagelijkse portie noten binnenkrijgt. Maar vergis je niet: om dat te bereiken moet je erg veel van de drank drinken. In één glas amandelmelk zitten gemiddeld twee tot drie noten.
Haverdrink
Ben jij een liefhebber van een lekkere ‘havercappu’? We nemen de drank voor je onder de loep. Haverdrink bevat vezels die goed zijn voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed. Maar om hier voordeel uit te halen moet je wel meerdere glazen havermelk drinken per dag. Aan havermelk wordt vaak calcium, vitamine B12 en vitamine D toegevoegd. Toch komt dit niet in de buurt van de hoeveelheden in melk.
Kokosdrink
Ben je liefhebber van kokosdrink? Dan moeten we je teleurstellen. Deze drank komt qua voedingswaarde niet in de buurt van melk en is daarmee geen goede vervanger. Er zit amper eiwit in en er worden ook geen vitamines en mineralen aan toegevoegd. Ook bevat het soms meer verzadigd vet dan gewone melk.
Hazelnootdrink
Hazelnootdrink kun je wat betreft energie vergelijken met halfvolle melk. Maar dit is dan ook de enige vergelijking die we kunnen maken. Deze drank bevat gemiddeld de meeste vezels van alle plantaardige vervangers, wat gezond is. Toch kom je helaas niet aan het aanbevolen aantal noten per dag. Per glas krijg je slechts vijf tot zes hazelnoten binnen.
Rijstdrink
Rijstdrink is geen goede melkvervanger omdat het bijna geen eiwitten bevat. In principe is dit geen probleem, omdat een eiwittekort in Nederland bijna niet voorkomt. Verder zit er in rijstdrink geen vitamine B2, waardoor het niet alleen van koemelk, maar ook van de meeste andere melkvervangers afwijkt. Ook valt het hoge suikergehalte op. Per glas bevat rijstdrink zo’n drie suikerklontjes. Deze suiker is niet toegevoegd, maar is van nature aanwezig.
Een extra waarschuwing voor rijstdrink: de drink kan arseen bevatten. Dat is een giftige stof die van nature voorkomt in sommige rijst. Het is vooral voor kleine kinderen erg schadelijk. De Engelse Food Standards Agency waarschuwt ouders dan ook om jonge kinderen geen rijstdrink te laten drinken.
Bron: Consumentenbond
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.