Recept voor aardappelgratin met makreel
23 augustus 2015
Makreel heeft stevig vlees en een volle, romige smaak. Dankzij zijn hoge gehalte aan goede vetzuren en vitamine D is de vis erg gezond. Makreel wordt meestal gerookt of gestoomd verkocht. In dit recept wordt een aardappelgratin nog lekkerder met stukjes gerookte makreel. Serveer met een simpele groene salade.
Makreel heeft stevig vlees en een volle, romige smaak. Dankzij zijn hoge gehalte aan goede vetzuren en vitamine D is de vis erg gezond. Makreel wordt meestal gerookt of gestoomd verkocht. In dit recept wordt een aardappelgratin nog lekkerder met stukjes gerookte makreel. Serveer met een simpele groene salade.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
-klontje boter
–800 g iets kruimige aardappels, ongeschild en in dunne plakjes gesneden
–2 tl uipoeder
–400 ml volle melk
–80 g geraspte Gruyère
–4 el crème fraîche
–250 g gerookte makreel, zonder vel en in stukjes
–zout en peper
Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 190°C en vet een ovale ovenschaal van ongeveer 27 x 17 cm in met het klontje boter. Doe de plakjes aardappel in een grote kom. Roer het uienpoeder, de melk, Gruyère, crème fraîche, gerookte makreel en zout en peper er voorzichtig door. Schenk het mengsel in de ovenschaal en laat in 70 minuten gaar worden. Serveer met een groene salade.
Bereidingstijd: ca. 10 minuten
Oventijd: 70 minuten
Tip: Maak eens een smeuïge vispaté voor bij de borrel door het fijngehakte vlees van gerookte makreel te mengen met crème fraîche, citroensap en zwarte peper. Lekker op een toastje
Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Met medewerking van: Ikea, Nijhof, Dille & Kamille, Zara Home, H&M Home.