Recept voor aïoli met geroosterde wintergroenten
19 oktober 2012
Aïoli is misschien wel de bekendste Spaanse saus met knoflook. Dit gerecht smaakt goed bij gebraden kippenpootjes of rosbief.
Aïoli is misschien wel de bekendste Spaanse saus met knoflook. Dit gerecht smaakt goed bij gebraden kippenpootjes of rosbief.
Bijgerecht voor 4 personen.
Boodschappenlijstje:
Voor de wintergroenten:
- 1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes
- 500 g aardappels, ongeschild en in parten
- 1 winterwortel, geschrapt en in plakjes
- 3 el olijfolie
- 2 rode uien, gepeld en in parten
Voor de aïoli:
- 3 tenen knoflook, geperst
- 1 tl witte wijnazijn
- 1 eidooier
- ½ tl zout
- 125 ml olijfolie
- 125 ml zonnebloemolie
Extra: mixer.
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Schep in een braadslee de knolselderij, aardappel en wortel met olijfolie, zout en peper om.
- Rooster de groenten in ca. 40 minuten gaar en goudbruin; voeg na ca. 15 minuten de rode uit toe.
- Schep de groenten tussentijds een keer om.
- Klop voor de aïoli in een kom met een mixer de knoflook met de wijnazijn, de eidooier en het zout door elkaar.
- Meng in een schenkkan de olijfolie met de zonnebloemolie.
- Voeg, terwijl de mixer draait, enkele druppels olie aan het eimengsel toe.
- Voeg als de olie is opgenomen weer enkele druppels olie toe.
- Schenk, zodra het mengsel iets dikker is, de rest van olie al kloppende en in een dun straaltje erbij.
- Klop tot je een dikke mayonaise hebt.
- Serveer de aïoli bij de geroosterde groenten.
Bereidingstijd: 20 minuten, plus 30 minuten roosteren.
Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v.: Ikea, Nijhof woonwarenhuis, Studio Bazar.