Recept voor Amsterdamse gehaktbal met mosterdpuree
16 oktober 2014
Een Hollandse gehaktbal, compleet met garnalen en mosterdpuree. Dit gerecht doet iedereen aan tafel smullen!
Een Hollandse gehaktbal, compleet met garnalen en mosterdpuree. Dit gerecht doet iedereen aan tafel smullen!
Hoofdgerecht, 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 400 g half-om-halfgehakt
- 1 ei
- 2-3 el paneermeel
- 100 g roze garnalen, grofgehakt
- 1/2 tl nootmuskaat
- 2 tl gedroogd selderijblad
- 1,5 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 75 g roomboter
- 200 ml melk
- 3 el grove mosterd
Aan de slag!
- Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Kneed er de garnalen, de nootmuskaat, het selderijblad en zout en peper naar smaak door. Vorm 4 grote ballen van het gehakt.
- Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Smelt in een braadpan de helft van de boter. Bak de gehaktballen op matig vuur bruin aan. Draai het vuur laag, voeg 150 ml water toe en braad de gehaktballen in nog 20 min. gaar.
- Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op laag vuur. Voeg de melk en resterende boter toe en stamp tot een smeuïge puree. Schep de mosterd erdoor.
- Verdeel de mosterdpuree over 4 borden. Schep er de gehaktballen met de jus bij. Lekker met kropsla met een gekookt eitje.
Tip: Leg de gehaktballen min. 30 min. in de koelkast om stevig te worden.
Weetje: vroeger werden er garnalen door het gehakt gekneed omdat deze juist goedkoper waren dan gehakt.
Bereidingstijd: 45 minuten.
Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Hanneke Boers. M.m.v. Juffrouw splinter, Nijhof, Dille & Kamille, Zara home, Studio Bazar.