Recept voor balletjes in ketjapsaus en rijst
31 mei 2013
Een heerlijk Indisch gerecht wanneer je veel eters hebt.
Een heerlijk Indisch gerecht wanneer je veel eters hebt.
Hoofdgerecht, 4 personen.
Boodschappenlijstje:
- 300 g witte rijst
- 500 g spruiten, schoongemaakt
- 300 g half-om-half gehakt
- 1 ei, losgeklopt
- 1 beschuit, verkruimeld
- 4 el zonnebloemolie
- 75 ml ketjap manis
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tl kerriepoeder
- 75 g gezouten pinda’s
- sambal naar smaak
Aan de slag!
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen. K
- ook de spruiten in water met zout in 8-10 min. beetgaar en giet ze af.
- Meng het gehakt met het ei, de beschuit en zout en peper naar smaak.
- Rol er kleine balletjes van.
- Verhit in een braadpan 2 el olie.
- Bak de gehaktballetjes in 5 min. bruin aan.
- Schenk de ketjap erbij en stoof op laag vuur afgedekt in nog 6-8 min. gaar.
- Verhit in een hapjespan 2 el olie.
- Fruit de ui.
- Bak de spruiten 4 min. mee.
- Schep de kerriepoeder erdoor.
- Giet de rijst af en schep met de pinda’s door de spruiten.
- Bak 2 min. en voeg sambal naar smaak toe.
- Verdeel de rijst met de gehaktballetjes in ketjapsaus over 4 kommen of diepe borden.
Bereidingstijd: 30 minuten.
Variatietip: Ook lekker met spruitenstamppot: kook de spruiten met 1,5 kg geschilde kruimige aardappelen samen gaar en stamp met 150-200 ml warme (kokos)melk tot een smeuïge puree. Schep 3 el seroendeng en zout en peper naar smaak door de stamppot.
Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Yvonne Jimmink.