Placeholder

Recept voor balletjes in ketjapsaus en rijst

Een heerlijk Indisch gerecht wanneer je veel eters hebt.

Een heerlijk Indisch gerecht wanneer je veel eters hebt.

Hoofdgerecht, 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 300 g witte rijst
  • 500 g spruiten, schoongemaakt
  • 300 g half-om-half gehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 beschuit, verkruimeld
  • 4 el zonnebloemolie
  • 75 ml ketjap manis
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tl kerriepoeder
  • 75 g gezouten pinda’s
  • sambal naar smaak

Aan de slag!

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen. K
  2. ook de spruiten in water met zout in 8-10 min. beetgaar en giet ze af.
  3. Meng het gehakt met het ei, de beschuit en zout en peper naar smaak.
  4. Rol er kleine balletjes van. 
  5. Verhit in een braadpan 2 el olie.
  6. Bak de gehaktballetjes in 5 min. bruin aan.
  7. Schenk de ketjap erbij en stoof op laag vuur afgedekt in nog 6-8 min. gaar.
  8. Verhit in een hapjespan 2 el olie.
  9. Fruit de ui.
  10. Bak de spruiten 4 min. mee.
  11. Schep de kerriepoeder erdoor.
  12. Giet de rijst af en schep met de pinda’s door de spruiten.
  13. Bak 2 min. en voeg sambal naar smaak toe.
  14. Verdeel de rijst met de gehaktballetjes in ketjapsaus over 4 kommen of diepe borden.

Bereidingstijd: 30 minuten.

Variatietip: Ook lekker met spruitenstamppot: kook de spruiten met 1,5 kg geschilde kruimige aardappelen samen gaar en stamp met 150-200 ml warme (kokos)melk tot een smeuïge puree. Schep 3 el seroendeng en zout en peper naar smaak door de stamppot.

Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Yvonne Jimmink.