Recept voor basilicumpesto met pijnboompitten
13 maart 2014
Zelf pesto maken is helemaal niet moeilijk en het nog lekkerder dan uit een potje. Serveer met verse pasta en je hebt een heerlijk Italiaanse maaltijd.
Zelf pesto maken is helemaal niet moeilijk en het nog lekkerder dan uit een potje. Serveer met verse pasta en je hebt een heerlijk Italiaanse maaltijd.
Recept voor 4 personen (vegetarisch).
Boodschappenlijstje:
- 3 el pijnboompitten
- 1 bos basilicum (of 2 bakjes à 15 g)
- 1 teen knoflook
- ca. 100 ml olijfolie extra vierge
- 75 g parmezaanse kaas
- Extra: staafmixer of keukenmachine
Aan de slag!
- Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin. Schud ze op een bord.
- Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine de basilicum met de knoflook en 1 el pijnboompitten. Schenk er voldoende olijfolie bij tot een dikke pasta ontstaat.
- Rasp de helft van de kaas en schep door de basilicumpasta. Schenk er eventueel nog een beetje olijfolie bij tot een smeuïge pesto ontstaat.
- Vang bij het afgieten van de pasta een flinke kop kookwater op. Meng de pesto met voldoende kookvocht door de pasta, tot een smeuïge pasta ontstaat.
- Schep er de resterende 2 el pijnboompitten door. Schaaf aan tafel nog royaal Parmezaanse kaas over de pasta.
Tip: Een klassieke pasta uit de Noord-Italiaanse regio Lugurië bevat naast pasta (trenette of linguine) en pesto genovese ook blokjes aardappel en sperziebonen. De aardappelblokjes en boontjes worden samen met de pasta gekookt. Veel kinderen zijn dol op deze pasta.
Meer pesto: Pesto kun je van allerlei kruiden maken. Vervang de basilicum ook eens door rucola. Of gebruik een combinatie van kruiden als basilicum, bieslook en munt. In plaats van Parmezaanse kaas is oude geiten- of schapenkaas ook lekker.
Bereidingstijd: 20 minuten.
Klik hier voor meer recepten op Vriendin.nl.
Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Dille & Kamille, Studio Bazar, Zara-home, Ikea.