Recept voor bitterkoekjesparfait met abrikozen
30 april 2012
Een feestelijke ijstaart met een klein oranje accent van abrikozen. Altijd lekker, en op koninginnedag smaakt deze parfait extra goed.
Een feestelijke ijstaart met een klein oranje accent van abrikozen. Altijd lekker, en op koninginnedag smaakt deze parfait extra goed.
Dessert voor twaalf personen.
Boodschappenlijstje:
- 150 g bitterkoekjes
- 100 ml amandellikeur (bijv. amaretto)
- 3 eieren
- 3 eidooiers
- 150 g suiker
- 10 gewelde abrikozen, in kleine stukjes
- 500 ml slagroom
- enkele bitterkoekjes en dunne reepjes gewelde abrikoos om te garneren
Extra: ronde springvorm van 24 cm doorsnee.
Aan de slag!
- Snijd of knip de bitterkoekjes in kleine stukjes.
- Schenk er de likeur over en laat ze minimaal 15 minuten staan.
- Klop intussen in een kom die boven een pan met zacht kokend water hangt (= au bain marie) de eieren met de eidooiers en suiker bleekgeel en dik (dit gaat het beste met een elektrische mixer).
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
- Klop de slagroom stijf en meng er het eimengsel, de bitterkoekjes en de stukjes abrikozen door.
- Schenk het mengsel in een springvorm en dek af met plasticfolie.
- Laat de parfait 6-8 uur in de diepvries bevriezen.
- Om te voorkomen dat de koekjes en abrikozen naar de bodem zakken, roer je het mengsel als het licht bevroren is (na ongeveer anderhalf uur) een keer door.
- Haal de parfait uit de vriezer, verwijder de springrand en versier de taart met bitterkoekjes en dunne reepjes abrikoos.
- Snijd de parfait in punten.
Credit
Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.